Νέα-Ανακοινώσεις

By dimitra.samsaki, 11 June, 2024

Δροσερά, καλοκαιρινά εργαστήρια για παιδιά… έρχονται στα μουσεία του MOMus στη Θεσσαλονίκη ­­–στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη ΔΕΘ, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών και στο Μουσείο Φωτογραφίας στο λιμάνι της πόλης– και οι διακοπές ξεκινούν!

 

Προγράμματα με «πρωταγωνιστές» έργα τέχνης, ιστορίες καλλιτεχνών και τα ίδια τα κτίρια των μουσείων, αποτελούν την πιο τέλεια πρόταση για το φετινό καλοκαίρι στην πόλη!

 

Αναλυτικά τα προγράμματα. 

 

Πρόγραμμα «Γνωρίζω το Μουσείο μέσα / έξω!»

By dimitra.samsaki, 1 July, 2024

To MOMus εκφράζει βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο του Κύριλλου Σαρρή. Ζωγράφος στις πρώτες σπουδές του στην Κύπρο και το Λονδίνο και γιατρός στη συνέχεια στην Αθήνα, ο Κύριλλος Σαρρής ήταν μια σπάνια προσωπικότητα διανοούμενου που συνδύαζε ολιστικά την τέχνη με την επιστήμη, την φαντασία με την ιστορία. Τα livres d’ artistes και η οπτική ποίηση τον ακολουθούσαν πάντα στην σκέψη και το έργο του. Μελετούσε την τέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας και γενικότερα των ιστορικών πρωτοποριών και εντόπιζε κρυμμένες εκλεκτικές συγγένειες με την φιλοσοφική σκέψη και την σύγχρονη τέχνη.

By dimitra.samsaki, 20 June, 2024

Το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών υποδέχεται για άλλη μια χρονιά το Thessaloniki Queer Arts Festival που φέτος αναπτύσσει το πρόγραμμά του με γενικό θέμα «Τι είναι διαφορετικότητα;», στην Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με δύο performance. 

 

Η λέξη διαφορετικότητα, χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια για να περιγράψει τη ποικιλομορφία στο εμφανώς ακανόνιστο σχήμα των μελών των δυτικών κοινωνιών. Μας υπενθυμίζει και επισημαίνει πως δεν μπορούν να υπάρχουν δύο πανομοιότυπα σχήματα, καθώς η φύση γεννά συνεχώς άναρχα. 

 

By dimitra.samsaki, 14 June, 2024

Ιστορίες του σώματος για ένα επόμενο αύριο

Πέμπτη 20 & Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 | 20:00

 

Η ζωή εμφανίζεται στον κόσμο με τη μορφή ενός σώματος. Το σώμα βιώνει και ταυτόχρονα καταγράφει την ιστορία του. Αφήνει το αποτύπωμά του στο χώρο και το χρόνο.

 

By dimitra.samsaki, 29 May, 2024

Με αφορμή και στο πλαίσιο της έκθεσης «Σχεδιάζοντας το μέλλον. Σχέδια για τη τέχνη, την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν στην περίοδο της ρωσικής και σοβιετικής πρωτοπορίας» πραγματοποιείται ημερίδα με τίτλο «AI X Thessaloniki | How will generative AI shape creative industries moving forward?» στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO on Futures Research, τη Δευτέρα 03 Ιουνίου 2024, στις 16:00, με κεντρικό ομιλητή τον Prof. Neil Leach. 

 

By dimitra.samsaki, 17 May, 2024

Το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης κάνει... παύση και επανέρχεται δριμύτερο με ανανεωμένο χώρο και καινούργια έκθεση!

 

Ο εκθεσιακός χώρος θα παραμείνει κλειστός για το κοινό έως και την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024, εκτός από τις ημερομηνίες που θα γιορτάσουμε τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ένα πολυθεματικό πρόγραμμα γεμάτο δράσεις! Ο εκθεσιακός χώρος θα λειτουργήσει και πάλι από την Παρασκευή 24 Μαΐου όποτε και θα εγκαινιάσει την έκθεση «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο».

 

By dimitra.samsaki, 9 May, 2024

Το MOMus συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, τη γιορτή του βιβλίου στην πόλη, με το ειδικό MOMus-Stand του και μια εκδήλωση λόγου κατά την οποία θα παρουσιαστούν πρόσφατες εκδόσεις του Οργανισμού. 

 

Πέμπτη 16 – Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Περίπτερο 13 | Stand: 036 

Είδη πωλητηρίου και εκδόσεις-κατάλογοι από τρέχουσες και παλαιότερες εκθέσεις από όλα τα μουσεία του MOMus θα είναι διαθέσιμα στο Stand του Οργανισμού, στη φετινή διοργάνωση. 

By dimitra.samsaki, 9 May, 2024

Ένα νέο... πράσινο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του MOMus και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Μαμαγαία ξεκίνησε, στη βάση της ολοκληρωμένης στρατηγικής για την κλιματική κρίση που έχει εκπονήσει το MOMus για τη διετία 2024-2025.

By dimitra.samsaki, 8 May, 2024

Με θέμα «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα» εορτάζεται φέτος η Διεθνής Ημέρα Μουσείων το Σάββατο 18 Μαΐου 2024.

 

Τα μουσεία ως δυναμικοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να καλλιτεχνούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας. Χώροι ανοιχτοί για όλους τους πολίτες, προωθούν την έρευνα και τη διάδοση νέων καινοτόμων ιδεών.