Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Ilya Kabakov

By ContentAdmin, 28 May, 2023

Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε χθες τον θάνατο του σπουδαίου σοβιετικού-αμερικανού καλλιτέχνη Ilya Kabakov. Ο Ilya Kabakov γεννήθηκε στην Σοβιετική Ουκρανία το 1933. Σπούδασε στη Μόσχα και από τη δεκαετία 1950 ασχολήθηκε με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Το εργαστήριό του στο Σρέτενσκι Μπουλβάρ έγινε από τη δεκαετία του 1960 κέντρο εναλλακτικής τέχνης. Από τις αρχές του 1970 υπήρξε κεντρική φιγούρα της Εννοιολογικής Σχολής της Μόσχας. Το 1987 ταξίδεψε στη Δύση και εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη. 

 

Ο Ilya μέσα από το εκτενέστατο έργο του, καθώς και μέσα από το κοινό έργο που από τα τέλη της δεκαετίας 1980 πραγματοποιούσε με τη σύζυγό του Emilia, δεν έπαυε να διηγείται ιστορίες. Από τις υπέροχες γραφιστικές σειρές των "Χαρακτήρων" ως την δημιουργία των "απόλυτων εγκαταστάσεων"  ισχυρής ποιητικής και συμβολικής δύναμης, μιλούσε διαρκώς για την ουτοπία που οραματίστηκε. Τα έργα του ανακαλούν ιστορίες και έννοιες προσωπικής και συλλογικής μνήμης, ενώ η φαντασία εισέρχεται διαρκώς μέσα στην πραγματικότητα. 

Εκ μέρους του ΜΟΜus εκφράζουμε τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην σύντροφό του Emilia και στην οικογένειά του, με τους οποίους συνεργαστήκαμε εξαιρετικά στενά για την πραγματοποίηση του τελευταίου project των Ilya και Emilia Kabakov, "The Ship of Tolerance", που σήμερα βρίσκεται εγκατεστημένο στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μαζί με την εικαστική εγκατάσταση "Τhe Eminent Direction of Thoughts", στο Πειραματικό Κέντρο Τεχνών.

News Image
Ilya Kabakov
Museum