Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Αλέκο Φασιανό

By admin, 17 January, 2022
Στη ζωγραφική του Αλέκου Φασιανού, ένας ολόκληρος κόσμος αποκαλύπτεται, ένας κόσμος όπου η αθηναϊκή λαϊκή γειτονιά, η μικροαστική συνοικία και τα νεοκλασικά σπίτια συναντούν το σύγχρονο αστικό περιβάλλον, οι καθημερινοί άνθρωποι, οι καπνιστές και οι ποδηλάτες, οι κολυμβητές και οι αισθαντικοί νέοι συμβιώνουν με τους θεούς και με τους ήρωες του μύθου, τα ποιητικά νυχτερινά εσωτερικά με τη διάχυτη ερωτική ατμόσφαιρα με τις νεκρές φύσεις.
Χρώματα διαυγή, καθαρά και λαμπερά, έντονες σχηματοποιήσεις, σχέδιο σίγουρο και λιτό, ακριβές και ευέλικτο, ρευστό και δυνατό, που υλοποιεί τον χώρο, εντείνει την πλαστικότητα και τη μνημειακότητα των μορφών, την αίσθηση του ρυθμού και της κίνησης. Οι εικόνες του συνιστούν άμεσα προσωπικά βιώματα, συμπυκνώνουν στιγμές και αισθήσεις, αναμνήσεις και συναισθήματα, ενώ διαφαίνεται έκδηλη η εμμονή του για μια μυθολογία του καθημερινού σε συνάρτηση με μια ολοκληρωμένη καλλιτεχνική και ανθρώπινη εμπειρία του νεοελληνικού χώρου.
Ο Αλέκος Φασιανός ανέπτυξε με συνέπεια και συνοχή, την ποιητική και το ζωγραφικό του όραμα, γνώρισε τη διεθνή αναγνώριση και καταξιώθηκε με το απόλυτα αναγνωρίσιμο και μοναδικό ζωγραφικό του ύφος. Έργα του βρίσκονται στις συλλογές του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.
Η Διοίκηση και τα στελέχη του MOMus εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.
------
*Έργο: Αλέκος Φασιανός (1935-2022)
Αδάμ και Εύα, 1993
Ακρυλικό σε χαρτί, 73x70 εκ.
©️ MOMus - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / Museum of Contemporary Art-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
News Image
Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Αλέκο Φασιανό
Museum