ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Έκθεση «50+1 Ιστορίες από τη συλλογή Κωστάκη», Λήξη: 26 Νοεμβρίου
Στην έκθεση που φιλοξενείται στους δύο ορόφους της Μονής Λαζαριστών ξετυλίγεται μια ολόκληρη εποχή, αυτή της Ρωσικής Πρωτοπορίας. Μέσα από 51 έργα της συλλογής και μια ανεκδοτολογική αφήγηση, κάποιες φορές με τα λόγια του ίδιου του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη, ακολουθούμε τις αναζητήσεις των καλλιτεχνικών ομάδων, τα ταξίδια στην Ευρώπη και τις προσωπικές ιστορίες των καλλιτεχνών, τις εκρηκτικές αντιπαραθέσεις των τάσεων σε σχέση με τον καλλιτεχνικό, φιλοσοφικό, επιστημονικό και λογοτεχνικό αναβρασμό των αρχών του 20ου αιώνα, και την ανεξάντλητη δημιουργικότητα και τον οραματισμό μια καλύτερης κοινωνίας. Ακόμη, παρακολουθούμε την ίδρυση εικαστικών σχολών, μελέτες για την εκ βάθρων ανακαίνιση κτιρίων και την κατασκευή μνημείων που δεν έγιναν ποτέ ενώ παράλληλα με τις πολιτικές εξελίξεις, τα επεισόδια λογοκρισίας και την σταδιακή επιβολή του Σοσιαλιστικού Ρεαλισμού, παρατηρούμε το σβήσιμο του καλλιτεχνικού αναβρασμού αλλά και τις σπίθες του μοντερνιστικού πνεύματος που απέμειναν να θυμίζουν τις εποχές του πειραματισμού.
Τίτλος Προγράμματος:
«Κατασκευάζοντας ιστορίες από το μέλλον»
Οι ιστορίες από το παρελθόν, οι γραπτές και οι άλλες, αυτές που μας αφηγούνται τα ίδια τα έργα, μιλάνε για τον κόσμο στις αρχές του 20ού αι., για τις ζωές των ανθρώπων που έζησαν τότε, τις κοινωνίες τους, τους φόβους, τις χαρές, τη σχέση τους με τη φύση, την τεχνολογία αλλά και το μέλλον. Ένα μέλλον που για εμάς σήμερα είναι παρόν. Μέσα από τις αλλαγές της εικαστικής έκφρασης, το πέρασμα από τη ρεαλιστική απεικόνιση στο μη αντικειμενικό, τη μετάβαση από την απόδοση του περιβάλλοντος όπως το γνωρίζουμε σε εικόνες που θυμίζουν μηχανές και κατασκευές από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη που είχαμε και έχουμε όλοι και όλες, είτε γεννηθήκαμε το 1880, είτε το 2000 να φανταστούμε το μέλλον.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα γνωρίσουμε την ιστορία της συλλογής Κωστάκη και θα έρθουμε σε επαφή με κάποια από τα πιο διάσημα έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας, χρησιμοποιώντας έναν οδηγό θέασης, κάνοντας ελεύθερη περιήγηση, ξενάγηση, συζητώντας και παίζοντας. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο έργο του Γκούσταβ Κλούτσις «Δυναμική Πόλη» (1919), ένα έργο γεμάτο υποσχέσεις για ένα φανταστικό μέλλον σε ουτοπικές πόλεις και συνοδεύεται από ένα παιχνίδι φαντασίας που βασίζεται στο βραβευμένο παιχνίδι με κάρτες «The thing from the future»*. Στην προσαρμοσμένη στο πρόγραμμα του μουσείου εκδοχή του παιχνιδιού, κάθε μαθητής και μαθήτρια θα κληθεί να φανταστεί ένα αντικείμενο από το μέλλον σύμφωνα με κάποιες μεταβλητές παραμέτρους. Η περιγραφή θα γίνει γραπτώς, με σχέδιο ή κατασκευή και θα παρουσιαστεί στην ομάδα. Η ομάδα θα αποφασίσει ποια πρόταση κερδίζει.
Δεχόμαστε γκρουπ έως 25 άτομα ανά εκπαιδευτικό με διάρκεια 2 ώρες
*H πρωτότυπη εκδοχή του παιχνιδιού δημιουργήθηκε από τους Stuart Candy & Jeff Watson, situationlab.org. To πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO on Futures Research
Εισιτήρια και ακυρώσεις
Τα ομαδικά εισιτήρια εκδίδονται στην είσοδο του μουσείου
Κόστος: 1,5€/άτομο
Η είσοδος των εκπαιδευτικών και συνοδών είναι δωρεάν, όπως και η είσοδος των ειδικών & διαπολιτισμικών σχολείων, σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Σε περίπτωση ακύρωσης της επίσκεψης παρακαλούμε για την έγκαιρη ενημέρωση.
Στον χώρο τηρούνται όλες οι συνθήκες ασφάλειας της δημόσιας υγείας.
Κρατήσεις:
MOMus-Mουσείο Μοντέρνας Τέχνης- Συλλογή Κωστάκη, Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών, Σταυρούπολη
Τηλέφωνο για Ραντεβού: 2310 589.222
Πληροφορίες για το μουσείο: 2310589143
e-mail: education.modern@momus.gr
Ωράριο λειτουργίας μουσείου:
Τρίτη – Κυριακή 10:00-18.00, Πέμπτη 12:00-20:00
Αν είστε εκπαιδευτικός και θέλετε να προγραμματίσουμε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα, μπορείτε να μας επισκεφτείτε (κατόπιν συνεννόησης), να συζητήσουμε επί τόπου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τις ιδιαιτερότητες της ομάδας σας.
Αν θέλετε να πραγματοποιήσετε το δικό σας πρόγραμμα, θα πρέπει να κάνετε τηλεφωνική κράτηση του χώρου.
Σε κάθε περίπτωση ο/η συνοδός εκπαιδευτικός είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των μελών της ομάδας ως προς την προσωπική τους ακεραιότητα
και ως προς τη σχέση τους με την ασφάλεια των εκθεμάτων και την τήρηση των κανόνων συμπεριφοράς μέσα στον μουσειακό χώρο.
Το μουσείο δε δέχεται τάξεις ανηλίκων χωρίς τη συνοδεία των υπευθύνων εκπαιδευτικών σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης στον εκάστοτε χώρο.
Παρακαλούμε ενημερώστε μας για τα τμήματα ένταξης για να μεριμνήσουμε για την συμπερίληψη.
Ομάδα οργάνωσης, σχεδιασμού & εφαρμογής εκπαιδευτικών προγραμμάτων:
Εύη Παπαβέργου, Κατερίνα Παρασκευά, Έλενα Βισέρη