Συναυλία «Νιόβη Κλαυδιανού & Σπύρος Σουλαδάκης. Στον Αιώνα της Μουσικής Αναρχίας: Μια Φωνητική Παράσταση εμπνευσμένη από τις Ανατροπές της Σύγχρονης Μουσικής στον 20ό Αιώνα»

By admin, 8 February, 2020

Συναυλία «Νιόβη Κλαυδιανού & Σπύρος Σουλαδάκης. Στον Αιώνα της Μουσικής Αναρχίας: Μια Φωνητική Παράσταση εμπνευσμένη από τις Ανατροπές της Σύγχρονης Μουσικής στον 20ό Αιώνα»
Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 20:00
MOMus Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO), αμφιθέατρο «Ξανθίππη Χόιπελ»
 

Ποίηση και μουσική συναντώνται στην συναυλία που θα παραχωρήσουν η σοπράνο Νιόβη Κλαυδιανού (φωνή) και ο Σπύρος Σουλαδάκης (πιάνο) με τίτλο «Στον Αιώνα της Μουσικής Αναρχίας: Μια Φωνητική Παράσταση εμπνευσμένη από τις Ανατροπές της Σύγχρονης Μουσικής στον 20ό Αιώνα», το Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2020, στις 20:00, στο MOMus Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO), αμφιθέατρο «Ξανθίππη Χόιπελ».

Διάρκεια: 70’
Τιμή εισιτηρίου: 15€
Η προπώληση εισιτηρίων θα ξεκινήσει το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 στο MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO) και κατόπιν από τον ίδιο χώρο τις παρακάτω μέρες και ώρες, Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή 10:00-18:00 και Πέμπτη 10:00-22:00.
Πληροφορίες: Τ. 2310 240002, reception.contemporary@momus.gr
Διοργάνωση: ΜΟΜus

Νιόβη Κλαυδιανού, Σοπράνο

Η Νιόβη Κλαυδιανού γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και εκπαιδεύτηκε τόσο ως λυρική τραγουδίστρια όσο και ως ηθοποιός. Αποφοίτησε από την τάξη της Μονωδίας-Μελοδραματικής της της Κατερίνας Καρατζά στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης με «Άριστα» Παμψηφεί και Ειδικό Βραβείο Μουσικής Ερμηνείας. Έγινε δεκτή στο Πανεπιστήμιο του Maryland στις Η.Π.Α, από όπου απέκτησε τον τίτλο Master of Music με κατεύθυνση την Όπερα (Opera Studio, τάξη Delores Ziegler). Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο ίδιο Πανεπιστήμιο με την απόκτηση Διδακτορικού Τίτλου (Doctor of Musical Arts, D.M.A.). Υπήρξε καθ’ όλην τη διάρκεια των σπουδών της στις ΗΠΑ υπότροφος του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

Σ’ ό,τι αφορά την καλλιτεχνική της δραστηριότητα, συνεργαστεί με σημαντικά Θέατρα και Όπερες των Η.Π.Α. και της Ευρώπης ανάμεσα σε αυτά το Opera Theatre of the Rockies/Colorado (Agathe/Der Freischutz) , Denver Opera/Colorado (Magda Sorell/The Consul), Clarice Smith Performing Arts Center/Maryland (Vitellia/La Clemenza di Tito) , Kay Theatre/Maryland (Kathleen/Riders to the Sea), Οπερα Θεσσαλονίκης (Mother/Amahl and the Night Visitors), Baltimore Opera (Marguerita/Mefistofele), Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (Σαμία, Η Τελετή), Berliner Ensemble (Mrs. Maurant/ Street Scene), κλπ.

Η Νιόβη Κλαυδιανού έχει εμπειρία στο ρεπερτόριο του Ορατορίου, του Κοντσέρτου και του Ρεσιτάλ όπως το σόλο της σοπράνο στο Verdi Requiem (Imperial College/Royal Academy του Λονδίνου), στο Britten War Requiem (Royal Albert Hall), σε ρεπερτόριο Bruckner (F moll Messe, Te Deum, Psalm 125, Φιλαρμονική του Βερολίνου), στα Τραγούδια Wesendonck του Wagner (Φιλαρμονική του Βερολίνου) στην Ενάτη Συμφωνία του Beethoven (Staatskapelle, Πύλη του Βραδεμβούργου), το Knoxville: Summer of 1915 του Barber (Balltimore Symphony), η Seherazade του Ravel (Colorado Symphony), Nuit d'Etes του Berlioz (Grieghallen, Bergen), Pierrot Lunaire του Schonberg (Liceu, Barcelona) κλπ.

Επιπλέον έχει πραγματοποιήσει 25 διαφορετικά προγραμματα ρεσιτάλ για φωνή και πιάνο, φωνή και μπαγιάν, και φωνή και κανονάκι όπως στο Φεστιβάλ Herzgrun / Βερολίνο, Christofori / Βερολίνο, Νέων Καλλιτεχνών της Φιλαρμονικής / Βερολίνο, στο Haus der Kulturen der Welt / Bερολίνο, στο Quasimodo / Βερολίνο, στο BFlat / Βερολίνο, στο Ίδρυμα New Jersey Art Song Foundation / New Jersey, Ίδρυμα Ελληνικής Μουσικής/ Nέα Υόρκη, Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού / Bερολίνο, 42nd and 43rd Δημήτρια / Θεσσαλονίκη, Sani Festival / Χαλκιδική, Paolo Carrer Festival / Ζάκυνθος, Μέγαρο Μουσική; Θεσσαλονίκης. Φεστιβάλ ΠαπαΙωάννου Καβάλα κλπ).

Από το 2017 ασχολείται με το γερμανικό ρεπερτόριο της Δραματικής Σοπράνο, όπως την Brunnhilde στην τετραλογία Ring der Nibelungen, Elektra, Turandot, Isolde στην όπερα Tristan und Isolde, Santuzza στην Cavalleria Rusticana κλπ.

Η Νιόβη Κλαυδιανού απέκτησε Πτυχίο από τη Σχολή Ψυχολογίας ΑΠΘ και δύο μεταπτυχιακά στη Νευροψυχολογία απο το Ιστιντούτο IKS του Βερολίνου. Παράλληλα με την εντονη καλλιτεχνική της δραστηριότητα, ασχολείται επισταμένα με το θέμα της Σκηνικής Επίδοσης και του Φόβου της Σκηνής (Τρακ). Διδάσκει σε Μουσικά Πανεπιστημια και Ακαδημίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ Σεμινάρια “Τεχνικές Νοητικής Εγρήγορσης και Ψυχολογικής Υποστήριξης Σκηνικών Καλλιτεχνών “, και συμμετέχει σε ερευνητικές ομάδες νευροψυχολογικών πειραμάτων σε σκηνικούς καλλιτέχνες.

Σπύρος Σουλαδάκης, Πιάνο

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο με την Ίντα Λώρη Μαργαρίτη και την Μαρίνα Κουτούβαλη (δίπλωμα πιάνου με πρώτο βραβείο παμψηφεί), ανώτερα θεωρητικά (πτυχία αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας) με τους Ανδρέα Καρμπόνε και Πόπη Αρτέμη και είναι απόφοιτος του Royal College of Music του Λονδίνου από την τάξη του John Blakely στο πιάνο και του Nigel Clayton στο piano accompaniment.

Έχει συμμετάσχει και παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια από διακεκριμένους καθηγητές και σολίστ πιάνου, όπως Paul Badura Skoda, Murray Perahia, Pierre Boulez, Nelly Acopian-Tamarina, Konstantin & Julia Ganev, Aleksandar Raichev, κ.α.

Έχει συμμετάσχει και βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη Μ. Βρετανία απέσπασε πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό πιανιστικής συνοδείας “Robert Sutherland” (2002).

Έχει εμφανιστεί στη Νέα Υόρκη (Carnegie Hall), στο Λονδίνο (Wigmore Hall, National Gallery κ.α.), στη Ρώμη, στο Παρίσι, στο Μιλάνο, στη Βαϊμάρη, στην Κύπρο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στη Ρόδο, κ.α.

Παρουσιάζει πρωτότυπα έργα συνθετών του 20ου και 21ου αιώνα, εργάζεται για την μουσική κάλυψη χώρων, και προετοιμάζει - συνοδεύει τραγουδιστές και μουσικούς σε εξετάσεις, ακροάσεις και συναυλίες. Επίσης συνεργάζεται με τη Εθνική Λυρική Σκηνή, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Φεστιβάλ Αιγαίου και άλλους φορείς πολιτισμού σε μουσικά/εκπαιδευτικά προγράμματα ανά την Ελλάδα.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως πιανίστας και καθηγητής πιάνου και θεωρητικών, από το 2004.

 

Πρόγραμμα – Ρεπερτόριο
«Νιόβη Κλαυδιανού & Σπύρος Σουλαδάκης. Στον Αιώνα της Μουσικής Αναρχίας: Μια Φωνητική Παράσταση εμπνευσμένη από τις Ανατροπές της Σύγχρονης Μουσικής στον 20ο Αιώνα»
Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 20:00, διάρκεια: 70’

Hans Eisler:
5 Anakreontische Fragmente (1943)
Ποίηση: Ανακρέων 

Benjamin Britten:
A Charm of Lullabies, Op.41 (1947) 
Ποίηση: William Blake, Robert Burns, Robert Greene, Thomas Randolph John Phillip

Maurice Ravel: 
5 Ελληνικά Παραδοσιακά Τραγούδια (1904)
Ποίηση: Αγνώστων 

Διάλειμμα 

Francis Poulenc: 
La Courte Paille, FP178 (1960) 
Ποίηση: Maurice Carême

Xavier Montsalvatje:
5 Canciones Negras (1945) 
Ποίηση: Rafael Alberti, Nestor Luján, Nicolàs Guillèn, Emilio Ballagas

Αφιέρωμα στον Cole Porter

News Image
poster συναυλίας Νιόβη Κλαυδιανού & Σπύρος Σουλαδάκης