Παρουσίαση καταλόγου της έκθεσης «Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950. Ανάμεσα στην Ιστορία και το Βίωμα»

By admin, 28 November, 2021

Παρουσίαση του καταλόγου και του σκεπτικού της έκθεσης «Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950. Ανάμεσα στην Ιστορία και το Βίωμα»

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021, 13:00-14:00

Αίθουσα ΣΟΛΩΜΟΣ, Περίπτερο 13, ΔΕΘ-HELEXPO

 

Ανακαλύπτουμε το σκεπτικό πίσω από την οργάνωση της έκθεσης «Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950. Ανάμεσα στην Ιστορία και το Βίωμα» που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2016 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ξεφυλλίζουμε τον σχετικό κατάλογο και περιηγούμαστε στην ψηφιακή της εκδοχή στο www.dividedmemories.de.

Η έκθεση ρίχνει φως στη δεκαετία 1940-1950 και αναδεικνύει το ενδιαφέρον που προκύπτει μέσα από τα προσωπικά βιώματα καλλιτεχνών και πνευματικών ανθρώπων: καλλιτεχνικά έργα, αφηγήσεις και μαρτυρίες, τεκμήρια, λογοτεχνικά, ποιητικά και ιστορικά κείμενα της ιστορικής αυτής δεκαετίας μεταπλάθουν τον πόνο, την απελπισία και τις κακουχίες, αναδεικνύουν δημιουργικά και υπαρξιακά αδιέξοδα, αντιφάσεις και ελπίδα, ανασυνθέτοντας την επίσημη Ιστορία. Επίσης, εξετάζει την παρουσία του εβραϊκού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης ήδη από τη δεκαετία του 1930, παρουσιάζει νέα τεκμήρια για τις εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη κατά τη γερμανική κατοχή, το χρονικό του εκτοπισμού των εβραίων της Θεσσαλονίκης στα στρατόπεδα του θανάτου, καθώς και φωτογραφίες επιζώντων και συνεντεύξεις από εβραίους της Θεσσαλονίκης γεννημένους μετά το 1941.

Οργάνωση έκθεσης: NS-Dokumentantionszentrum Köln, Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Goethe-Institut Thessaloniki, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ομιλητές στην εκδήλωση: Ευάγγελος Α. Χεκίμογλου (Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης), Ντένης Ζαχαρόπουλος (MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), Θούλη Μισιρλόγλου (MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), Πάνος Βούλγαρης (MALVI), Μαρία Μαλινδρέτου-Βήκα (MALVI), Peter Panes (Goethe-Institut Thessaloniki)

Γλώσσα: γερμανικά και ελληνικά

News Image
Παρουσίαση καταλόγου της έκθεσης «Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950. Ανάμεσα στην Ιστορία και το Βίωμα»