ΔΗΜ 2022: Αφιέρωμα «VUFKU – Lost & Found: 100 χρόνια από την ίδρυση των ουκρανικών κινηματογραφικών στούντιο»

By admin, 19 May, 2022

Αφιέρωμα «VUFKULost Found100 χρόνια από την ίδρυση των ουκρανικών κινηματογραφικών στούντιο»

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, 18:00

MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη

 

Τα Ουκρανικά Κινηματογραφικά Στούντιο - ΒΟΥΦΚΟΥ [ВУФКУ - Всеукраїнське Фотокіноуправління] συμπλήρωσαν εφέτος έναν αιώνα από την ίδρυσή τους το 1922, οπότε και ανέλαβαν το μονοπώλιο της κινηματογραφικής παραγωγής στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας. Από το 1922 έως και το 1930, κατά τη σύντομη λειτουργία τους ως φορέα με διοικητική και καλλιτεχνική ανεξαρτησία, πραγματοποίησαν περισσότερες από 140 κινηματογραφικές παραγωγές, πολλές εκ των οποίων έχουν σήμερα χαθεί. Στην πλούσια παραγωγή της εποχής συγκαταλέγονται σημαντικά κινηματογραφικά έργα, όπως τα Αρσενάλ (1929) και Γη (1930) του Αλεξάντερ Ντοβζένκο, τα Ο Άνθρωπος με την Κινηματογραφική Μηχανή (1929) και Ενθουσιασμός του Ντζίγκα Βέρτοφ και το Την Άνοιξη (1929) του Μιχαήλ Κάουφμαν, τα οποία συγκαταλέγονται στα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου ως παραδειγματικά φιλμ της σοβιετικής σχολής του μοντάζ.

Το Momus - Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Συλλογή Κωστάκη τιμά την επέτειο από την ίδρυση της ΒΟΥΦΚΟΥ με την προβολή του κινηματογραφικού έργου Ο Άνθρωπος με την Κινηματογραφική Μηχανή (ΕΣΣΔ, α/μ, 67’) του Ντζίγκα Βέρτοφ, την οποία θα προλογίσει ο Σταύρος Αλιφραγκής, δρ αρχιτέκτων μηχανικός.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Ουκρανικά Κινηματογραφικά Στούντιο μπορούν να αναζητηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα: https://vufku.org/en/vufku/ (αγγλικά και ουκρανικά).

 

Ελεύθερη είσοδος / Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 589143

Η χρήση της μάσκας στο χώρο είναι υποχρεωτική.

Η δράση εντάσσεται στο εορταστικό πρόγραμμα του MOMus στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022, με αφορμή τη βράβευση του φορέα από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.

News Image
VUFKU – Lost & Found: 100 χρόνια από την ίδρυση των ουκρανικών κινηματογραφικών στούντιο