Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές προσχολικής ηλικίας και δημοτικού στο πλαίσιο της έκθεσης της Biennale 8 «Κιβωτός: Μια κατασκευή φροντίδας»

By admin, 9 March, 2023
Image
Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές προσχολικής ηλικίας και δημοτικού στο πλαίσιο της έκθεσης της Biennale 8 «Κιβωτός: Μια κατασκευή φροντίδας»
Start Date
End Date
Body

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ στο MOMus ΜΣΤ!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ BIENNALE 8 :ΚΙΒΩΤΟΣ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

 

«Ιστορίες Δέντρων»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές προσχολικής ηλικίας και Α’  Δημοτικού / Διάρκεια: 80 λεπτά/ κόστος συμμετοχής: 1,5 ευρώ κατ’ άτομο


Αν μπορούσαν να μας μιλήσουν τα δέντρα, τι θα μας έλεγαν; Φροντίζουμε το περιβάλλον στο οποίο ζουν; 

Μια πεταλούδα από το ζωγραφικό έργο του Κ.Τσιζεκ και ένα βατραχάκι από το video art του Γιώργου Τσακίρη , γίνονται συνοδοιπόροι με τα παιδιά σε ένα ταξίδι σε επιλεγμένα έργα τέχνης και αγγελιοφόροι αφηγήσεων των «δέντρων» που συναντούμε.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, τα παιδιά ανακαλύπτουν την ποικιλομορφία, την ετερογένεια της σύγχρονης τέχνης και εξοικειώνονται με τις αναζητήσεις των σύγχρονων καλλιτεχνών αναφορικά με την σχέση ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος. Σε αυτή την διαδρομή, οι μαθητές ανακαλύπτουν μια ποικιλία από φόρμες στο έργο του Τσίζεκ, εξοικειώνονται με το στοιχείο της ψευδαίσθησης και βασικά σχήματα στο έργο του Παύλου, στοχάζονται για το μέλλον του πλανήτη στο έργο της Α.Καββαθά, κατανοούν την πρόθεση του Τσακίρη να «συνομιλήσει» με τον φυσικό κόσμο και τους νόμους που τον διέπουν.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο εργαστήρι. Με τρείς φόρμες, τον κύκλο, το ρόμβο και το ορθογώνιο και σε διάφορα χρώματα, τα παιδιά δημιουργούν το αγαπημένο τους δέντρο ή δάσος με μεικτή τεχνική (κολλάζ και ζωγραφική). Στη συνέχεια, τοποθετούν τα έργα τους σε ταχυδρομικούς φακέλους, τα σφραγίζουν με το αποτύπωμα μιας πεταλούδας και τα απευθύνουν στον κόσμο των ενηλίκων,  μετατρέποντας τα σε «εικαστικά μηνύματα».         

 

 

«Μια κιβωτός για υπερήρωες!»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Β,  Γ& Δ Δημοτικού/διάρκεια 80 λεπτά/ συμμετοχή: 1,5 ευρώ κατ’ άτομο

Πως αντιλαμβάνονται οι σύγχρονοι καλλιτέχνες τη σχέση ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος σ’ ένα παγκόσμιο οικοσύστημα; Μπορούμε να αποτρέψουμε μια επερχόμενη πιθανή καταστροφή του κόσμου μας;

 

Σ ’ένα βιωματικό ταξίδι σε επιλεγμένα έργα τέχνης, στο εσωτερικό μιας κιβωτού, με «κέλυφος» το ίδιο το μουσείο, οι μαθητές εξοικειώνονται με τις έννοιες της φροντίδας, της κατανόησης, της προστασίας, του σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος και αναρωτιούνται τι θα επιθυμούσαν να προστατεύσουν / να εναποθέσουμε σε μια «κιβωτό»  του μέλλοντος, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Προσεγγίζουμε την έννοια της κοσμογονίας μέσα από τις ζωγραφικές αφηγήσεις του Δ. Γουναρίδη, επιχειρούμε να κατανοήσουμε τον φυσικό κόσμο και τους νόμους που τον διέπουν, γνωρίζοντας το έργο του Γ. Τσακίρη, συζητούμε πως θα μπορούσε να αποκατασταθεί η ζωή μετά από μια καταστροφή με αφορμή τα έργα των Κ.Τσόκλη, και της Α. Καββαθά και σχεδιάζουμε ευρηματικές μηχανές του μέλλοντος με αφορμή την γλυπτική κατασκευή του Θόδωρου με τίτλο “Καταπέλτης τεχνητών ήλιών”.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή αποτυπώνουμε εικαστικά τις σκέψεις μας σε τρισδιάστατους κύβους, ατομικές «κατασκευές φροντίδας», κομμάτια μιας συλλογικής σύνθεσης που χτίζεται σταδιακά από τις αναζητήσεις των παιδιών.

Μετατρεπόμαστε σε «υπερήρωες»! Σύμμαχοι ή αντίπαλοι στη ζωογόνα δύναμη του περιβάλλοντος;

 

«Art books για μια φανταστική βιβλιοθήκη του μέλλοντος!»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού/ διάρκεια 80 λεπτά/συμμετοχή: 1,5 ευρώ κατ’ άτομο

Tι θα θέλαμε να διαφυλάξουμε, να διασώσουμε σε μια μελλοντική φανταστική, βιβλιοθήκη; Θα μπορούσε ένα art book να λειτουργήσει ως εγχειρίδιο, αρχείο διατήρησης προσωπικών και συλλογικών απόψεων; Θα μπορούσε να αποτελέσει μια μεταφορά της έννοιας της «κιβωτού»? 

Σε μια βιωματική διαδρομή μέσα από επιλεγμένα έργα τέχνης στις βασικές ενότητες της έκθεσης οι μαθητές σταδιακά εγγράφουν τις δικές τους χειρονομίες, συγκροτώντας  σταδιακά τις δικές τους προσωπικές “αφηγήσεις” σε εξατομικευμένα art books, που μετατρέπονται σε προσωπικά βιβλία συλλογικής χρήσης.

Με αφορμή το έργο του Κ.Τσόκλη, τα παιδιά συζητούν για τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον κι αναρωτιούνται πως θα μπορούσαν αν αποτρέψουν μια ενδεχομένη  καταστροφή; Τα έργα του Γ.Βακαλό γίνονται το έναυσμα  για την προσέγγιση βασικών εννοιών που παραπέμπουν  η συνδέονται με την  έννοια της γέννησης του κόσμου. Ο Γ. Τσακίρης μέσα από την ποικιλομορφία στον τρόπο έκφρασης του (video art, σχέδιο, κατασκευές)  μας εισαγάγει σε μια αναζήτηση σχετικά με τη σχέση ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος , την κατανόηση και τον σεβασμό στους νόμους που διέπουν το φυσικό κόσμο. Οι μαθητές ζωγραφίζουν ένα δικό τους οικοσύστημα, μια κλειστή κοινωνία συμβίωσης/επιβίωσης.  Μπροστά στο  έργο του Λάππα “le map du monde” αναρωτιούνται για το τι θεωρούν σημαντικό να διαφυλάξουν σε προσωπικό επίπεδο «κειμήλιο ενός χάρτη του κόσμου» που κάθε προσωπική ιστορία  βρίσκει τη θέση της. 

Σχεδιασμός: Βίλλυ Πολυζούλη, Μουσειολόγος, Μουσειοπαιδαγωγός, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης, MOMus, ΜΣΤ, Λένα Αθανασοπούλου, Visual Artist,Film Maker,Educator

Υλοποίηση: Βίλλυ Πολυζούλη, Μουσειολόγος, Μουσειοπαιδαγωγός, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης, MOMus, ΜΣΤ, Λένα Αθανασοπούλου, Visual Artist,Film Maker,Educator, Κωνσταντίνος Ξάνθης, τελειόφητος της ΑΣΚΤ, Α.΄Π.Θ.

 

Συμμετοχή: Εισιτήρια και ακυρώσεις

Τα ομαδικά εισιτήρια εκδίδονται στην είσοδο του μουσείου Κόστος: 1,5€/άτομο. Η είσοδος των εκπαιδευτικών & συνοδών είναι δωρεάν, όπως και η είσοδος των ειδικών & διαπολιτισμικών σχολείων, σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Σε περίπτωση ακύρωσης της επίσκεψης παρακαλούμε για την έγκαιρη ενημέρωση. Κρατήσεις: MOMus- Μουσείο  Σύγχρονης Τέχνης- Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και  Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, https://www.momus.gr/momus/contemporary

Τηλέφωνο για Ραντεβού: 2310 240002/ εσωτ.15. Πληροφορίες για το μουσείο: 2310240002, e-mail: vassiliki.polizouli@momus.gr, Ωράριο λειτουργίας μουσείου: Τρίτη – Κυριακή 10:00-18.00, Πέμπτη 12:00-20:00

Αν είστε εκπαιδευτικός και θέλετε να προγραμματίσουμε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα, μπορείτε να μας επισκεφτείτε (κατόπιν συνεννόησης), να δείτε την έκθεση και να συζητήσουμε επί τόπου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τις ιδιαιτερότητες της ομάδας σας. Αν θέλετε να πραγματοποιήσετε το δικό σας πρόγραμμα, θα πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να κάνετε τηλεφωνική κράτηση του χώρου, να βεβαιωθείτε πως ο αριθμός των ατόμων της ομάδας σας είναι συμβατός με τις δυνατότητες του κάθε μουσειακού χώρου και δεν υπερβαίνει τον προβλεπόμενο αριθμό επισκεπτών. Σε κάθε περίπτωση ο/η συνοδός εκπαιδευτικός είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των μελών της ομάδας ως προς την προσωπική τους ακεραιότητα και ως προς τη σχέση τους με την ασφάλεια των εκθεμάτων και την τήρηση των κανόνων συμπεριφοράς μέσα στον μουσειακό χώρο. Το μουσείο δε δέχεται τάξεις ανηλίκων χωρίς τη συνοδεία των υπευθύνων εκπαιδευτικών σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης στον εκάστοτε χώρο. Παρακαλούμε ενημερώστε μας για τα τμήματα ένταξης για να μεριμνήσουμε για την συμπερίληψη.