Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Κύριλλο Σαρρή

By dimitra.samsaki, 1 July, 2024

To MOMus εκφράζει βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο του Κύριλλου Σαρρή. Ζωγράφος στις πρώτες σπουδές του στην Κύπρο και το Λονδίνο και γιατρός στη συνέχεια στην Αθήνα, ο Κύριλλος Σαρρής ήταν μια σπάνια προσωπικότητα διανοούμενου που συνδύαζε ολιστικά την τέχνη με την επιστήμη, την φαντασία με την ιστορία. Τα livres d’ artistes και η οπτική ποίηση τον ακολουθούσαν πάντα στην σκέψη και το έργο του. Μελετούσε την τέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας και γενικότερα των ιστορικών πρωτοποριών και εντόπιζε κρυμμένες εκλεκτικές συγγένειες με την φιλοσοφική σκέψη και την σύγχρονη τέχνη. Ήταν αγαπητός φίλος του ΜΟΜus. 



Το 2017 συμμετείχε στην 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με ένα έργο «εν προόδω» που αναστοχαζόταν την ζωή του από την παιδική ηλικία ως το σήμερα, μετατρέποντας τα οικογενειακά του αρχεία σε εκφραστικά μέσα. Έθεσε τον εαυτό του απέναντι στη μνήμη του τόπου, ενός τόπου που σήμερα βρίσκεται στην κατεχόμενη επαρχία της Κερύνειας, για να διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να το προσεγγίσει παρά μόνο σαν μια «αδύνατη τοπογραφία». 



Συγγραφέας και μελετητής του Μαρσέλ Ντυσάν, δάσκαλος, πάντα κριτικός, στοχαστικός, πολιτικός, αλληλέγγυος στη φιλία, με αγάπη για τη ζωή και συναρπαστικός συνομιλητής, ο Κύριλλος Σαρρής θα μας λείψει πολύ. Τα έργα του, που πλουτίζουν τις συλλογές του MOMus, αποκαλύπτουν την αγάπη του για τα βιβλία -ειδικά για τον James Joyce- και για τον Marcel Duchamp.



Η ομάδα του ΜΟΜus εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. 

News Image
Κύριλλο Σαρρή
Museum