Διαδραστικό project “Ο τοίχος που χάνεται”

By admin, 25 September, 2020

Ένας τοίχος από πλεξιγκλάς σκελετό στον οποίο θα τοποθετηθούν 6.000 ξύλινα τουβλάκια με αποφθέγματα, πρόκειται να στηθεί 25-26-27 Σεπτεμβρίου στην Προβλήτα Α’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, (Παρασκευή και Σάββατο 10.00 με 22.00 και Κυριακή 11.00 με 19.00), ενώ παράλληλες δράσεις με κοινή βάση τα ρητά, θα αποτελέσουν το διαδραστικό project με γενικό τίτλο “Ο τοίχος που χάνεται”.

Η διαδραστική εγκατάσταση «Ο τοίχος που χάνεται» αποτελεί μια πρωτότυπη ιδέα της Maria Yablonina, η οποία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο εργαστηρίου που διηύθυνε ο αρχιτέκτονας και μηχανικός Werner Sobek, έπειτα από πρωτοβουλία του Goethe-Insitut της Μόσχας το 2012. Με αφορμή τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εγκατάσταση θα παρουσιαστεί σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες το προσεχές διάστημα. Σε μια περίοδο κατά την οποία τα κλειστά σύνορα και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης δημιουργούν ένα αίσθημα απομόνωσης, «Ο τοίχος που χάνεται» γίνεται μια ευκαιρία για τους πολίτες της Ευρώπης να μοιραστούν και να ανταλλάξουν ιδέες για το μέλλον μιας ενωμένης ηπείρου.

Αποφθέγματα που προέρχονται από τον ευρωπαϊκό υψηλό και σύγχρονο ποπ πολιτισμό, τα οποία συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο πανευρωπαϊκού διαγωνισμού τον χειμώνα του 2020, είναι χαραγμένα πάνω στα ξύλινα τουβλάκια που στη συνέχεια θα τοποθετηθούν στο πλέγμα του τοίχου δημιουργώντας θεαματικά γλυπτά. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να «παίξει» με τα τουβλάκια και φεύγοντας να πάρει μαζί του όποιο ρητό του αρέσει περισσότερο. Στο τέλος, θα μείνει μόνο το διάφανο πλέγμα από πλεξιγκλάς, στο οποίο βρίσκονταν τα τουβλάκια με τις ρήσεις και έτσι ο τοίχος θα έχει χαθεί.

Το πρόγραμμα «Ο τοίχος που χάνεται» είναι ένα εγχείρημα του Goethe-Institut, που χρηματοδοτείται από ειδικά κονδύλια του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών για τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2020 και υποστηρίζεται από το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών.

 

Παράλληλες Δράσεις

25,26 Σεπτεμβρίου 2020

10:00 - 22:00

27 Σεπτεμβρίου 2020

11.00 – 19.00

Phrases / Εξερευνώντας και μεταλλάσσοντας τη μουσικότητα της φωνής

 

Η γλώσσα, το νόημα, η χώρα και ο χρόνος προέλευσης των κειμένων που φέρουν τόσα πολλά ιστορικά και φιλοσοφικά ίχνη, επανεξετάζονται και επανακατηγοριοποιούνται με βάση τα ηχητικά τους χαρακτηριστικά, παραθέτοντας διαφορετικές οπτικές και εναλλακτικές ερμηνείες. Με αφετηρία τις ηχογραφήσεις διαχρονικών φράσεων, την επεξεργασία αυτών και τον εμπλουτισμό τους με διάφορες άλλες ηχητικές πηγές δημιουργείται μια χωρική-ηχητική εγκατάσταση, προσθέτοντας μία ακόμα διάσταση στην αλληλεπίδραση κοινού – τοίχου, υπό τη γενική επιμέλεια των Eventless Plot.

 

Οι Eventless Plot συνθέτουν σύγχρονη και ηλεκτροακουστική μουσική τα τελευταία 20 χρόνια. Χρησιμοποιούν συμβατικά ή μη φυσικά όργανα, διάφορες αναλογικές πηγές, αντικείμενα και μικρόφωνα καθώς και τα δικά τους ψηφιακά προγράμματα (Max/MSP). Η δουλειά τους αποτυπώνεται σε live performances, ηχητικές εγκαταστάσεις και κυκλοφορίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
www.eventlessplot.com

 

Σύνθεση & Ηχογράφηση

Βασίλης Λιόλιος - μαγνητοταινία, αντικείμενα, analog modular synth

Άρης Γκιάτας - πιάνο

Γιάννης Τσιρίκογλου - electronics Max/MSP (επεξεργασία φωνών)

Φωνές: Andrius Arutiunian, Marie Guilleray, Marianna Maruyama, Βασίλης Λιόλιος, Σοφία Σιδηροπούλου

 

27 Σεπτεμβρίου 2020

11:00 - 19:00

Such a relief, to have a language with the right words in it!

(“Τόση ανακούφιση, να έχεις μια γλώσσα με τις σωστές λέξεις!”)

Ο τίτλος της δράσης αποτελεί απόσπασμα από το μυθιστόρημα Native Tongue της συγγραφέως επιστημονικής φαντασίας και γλωσσολόγου Suzette Haden Elgin και μας προτρέπει  να αναλογιστούμε τον δυνητικά ενωτικό/διχαστικό ρόλο της γλώσσας.

Με βάση αυτή την ιδέα, ο άδειος πλέον σκελετός του τοίχου θα παραμείνει στο χώρο του λιμανιού την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020 για να αποτυπώσουμε λέξεις που έχουμε και λέξεις που χρειαζόμαστε με γνώμονα μία ενωμένη πολυπολιτισμική κοινωνία. Οι επισκέπτες του λιμανιού θα μπορούν να καθίσουν σε τραπέζια διαλόγου και δημιουργίας, στημένα περιμετρικά του τοίχου, να μοιραστούν τις σκέψεις τους και να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν εφήμερα συλλογικά μωσαϊκά με λέξεις και εικόνες, τα οποία θα μεταφέρουν στον τοίχο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την γλωσσική και πολιτισμική ποικιλομορφία της Θεσσαλονίκης.

Επιμέλεια-συντονισμός: Βίκη Ζιώγα

Η Βίκη Ζιώγα ζει κι εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Η πρακτική της κινείται στα όρια της τέχνης και της παιδαγωγικής, δημιουργώντας πλαίσια για συλλογικές εξερευνήσεις. Είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος Education in Art του Piet Zwart Institute, Rotterdam (2018). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν σε ιδέες για την μεταμόρφωση της ακρόασης και των κοινωνικών όρων ακουστότητας, καθώς και σε ριζοσπαστικές μορφές οργάνωσης της μάθησης και δημιουργίας.
www.vikizioga.com

 

Σημείωση:

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με όλες τις οδηγίες τήρησης της δημόσιας ασφάλειας και υγείας των επισκεπτών.

 

Πληροφορίες:   www.goethe.de/hellas

  www.goethe.de/europa/verschwindendewand

News Image
Goethe Wall