ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ «MASS SOUVENIRS»

By ContentAdmin, 10 May, 2023

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ «MASS SOUVENIRS»

Επικεφαλής: Θανάσης Μπάμπαλης

Προθεσμία υποβολής συμμέτοχών: 1 Ιουνίου 2023

 

Το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε νέες και νέους σχεδιαστές όλων των ειδικοτήτων, εικαστικούς καλλιτέχνες και χειροτέχνες που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο εργαστήριο βιομηχανικού σχεδιασμού με τον τίτλο «Mass Souvenirs», με επικεφαλής τον καταξιωμένο product designer Θανάση Μπάμπαλη (https://www.ababalis.com/)  και την ομάδα του (Γιώργος Γιαννικόπουλος https://www.aemos.gr  και Γιώργος Μπόσνας https://georgebosnas.com).

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 12-19 Ιουνίου 2023 στο MΟΜus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης), 10:00-16:00,  στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «A Sea Change».

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν, μετά από αίτηση συμμετοχής και διαδικασία επιλογής. Το ακριβές ωράριο του εργαστηρίου θα ανακοινωθεί αναλυτικότερα, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των συμμετεχόντων, με δεδομένη την διαθεσιμότητά τους συνολικά όλες τις ημέρες και τις ώρες του εργαστηρίου.

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Sea Change είναι ένα έργο διεθνούς συνεργασίας μεταξύ τoυ KONTEJNER (HR) ως επικεφαλής εταίρου, του MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (GR), του NeMe (CY) και του Ιδρύματος Quo Artis (ES). Επικεντρώνεται σε δημιουργικές παρεμβάσεις στα πολιτιστικά και φυσικά «οικοσυστήματα» που σχετίζονται με τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2022, το Sea Change είναι ένα project που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επικεντρώνεται στην προώθηση της δημιουργικής καινοτομίας γύρω από τις πρακτικές της Γαλάζιας Οικονομίας μέσω διεπιστημονικών και ενδιάμεσων τεχνών, καθώς και καλλιτεχνικής και επιμελητικής έρευνας.

Οι δραστηριότητες του Sea Change (εργαστήρια, καλλιτεχνικά residencies, δημόσια προγράμματα, προβολές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, https://a-sea-change.net/) επιχειρούν να προωθήσουν αλλαγές στα τοπικά περιβάλλοντα και να παράξουν νέα έργα τέχνης και διεπιστημονικές συνεργασίες για την οικοδόμηση μιας πιο βιώσιμης, ποικιλόμορφης και συμπεριληπτικής Μεσογείου. 

To πρόγραμμα A Sea Change συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ

  • Προτάσεις νέων και βιώσιμων πολιτιστικών πρακτικών στις παράκτιες κοινότητες.
  • Εκπαίδευση και ενίσχυση των ικανοτήτων των εμπλεκόμενων πολιτιστικών παραγόντων και των τοπικών πολιτών.
  • Προώθηση κρίσιμων πρακτικών και καινοτομιών στις παράκτιες οικονομίες.

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ «MASSSOUVENIRS»

To εργαστήριο «Mass Souvenirs» θα επικεντρωθεί στην καινοτομία και τον πειραματισμό στον τομέα του βιομηχανικού σχεδιασμού, των τεχνών και της χειροτεχνίας και της δια-τομεακής συνεργασίας με τον ιδιωτικό και δημόσιο επιχειρηματικό τομέα. Το πρόγραμμα συνδέει ζητήματα μαζικού τουρισμού και οικολογίας με πρακτικές τοπικής ταυτότητας και παραγωγής και διαμόρφωσης μνήμης. Τα τουριστικά σουβενίρ ως φορείς μνήμης θα αποτελέσουν την βάση του εργαστηρίου και της παραγωγής πρωτοτύπων με κύριο στόχο την καινοτομία σχεδιαστικών και καλλιτεχνικών πρακτικών που έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστικά προς την αγορά προϊόντα που παράγονται σε συνεργασία καλλιτεχνών με τον επιχειρηματικό τομέα. 

Ο Θανάσης Μπάμπαλης είναι σχεδιαστής προϊόντων με έδρα την Θεσσαλονίκη. Το έργο του καλύπτει πολλά διαφορετικά είδη αντικειμένων όπως επαγγελματικές και οικιακές ηλεκτρικές συσκευές κουζίνας, φωτιστικά, έπιπλα, είδη συσκευασίας και μικροαντικείμενα-αξεσουάρ σπιτιού.

Η φιλοσοφία του είναι ότι όλα τα αντικείμενα μπορούν να βελτιωθούν μέσω ομαδικής προσπάθειας (έρευνα και συζήτηση ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη) ώστε να προκύψουν ξεκάθαροι στόχοι πριν σχεδιαστεί κάτι.

Σπούδασε βιομηχανικό σχεδιασμό προϊόντων στο London Metropolitan University και στο Royal College of Art στο Λονδίνο, Αγγλία. Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε στο Λονδίνο και συνεχίστηκε στην Νέα Υόρκη, όπου δούλεψε για επτά χρόνια. Το 2003 επέστρεψε στην Ελλάδα και άνοιξε το δικό του σχεδιαστικό γραφείο όπου, μέχρι σήμερα, σχεδιάζει για ένα μεγάλο εύρος πελατών.

Το 2005 ξεκίνησε παράλληλα, την ακαδημαϊκή του καριέρα διδάσκοντας Σχεδιασμό Προϊόντων στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σήμερα συνεχίζει να διδάσκει στην σχολή ΑΚΤΟ Θεσσαλονίκης.

Το 2014, σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Χούρσογλου δημιούργησε την εταιρεία www.shibui.ch με σκοπό την δημιουργία και διάθεση απλών αντικειμένων καθημερινής χρήσης.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Οι ενδιαφερόμενοι/ες προσκαλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους αποστέλλοντας:

  • Συμπληρωμένη τη φόρμα συμμετοχής που βρίσκεται παρακάτω
  • Οπτικό υλικό πρόσφατης δουλειάς τους, έως δέκα (10) φωτογραφίες σε ηλεκτρονική μορφή.
  • Ηλεκτρονική αποστολή στο ΜΟΜus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση momusexperimental@gmail.com με την ένδειξη «MASS SOUVENIRS».

 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023, ώρα 23:30

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Η επιτροπή επιλογής των υποψηφίων συμμετεχόντων θα εξετάσει τους φακέλους και θα αξιολογήσει τη συμβατότητά τους προς το ύφος και το περιεχόμενο του εργαστηρίου, χωρίς να υποχρεούται να δικαιολογήσει δημοσίως τις επιλογές της.
  • Οι επιλεχθέντες θα ειδοποιηθούν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που θα έχουν δηλώσει.
  • Πληροφορίες: τηλέφωνο 2310 593270, Δευτέρα-Παρασκευή 11:00-15:00

Image removed.

News Image
MASS SOUVENIRS