Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τις σχέσεις με τους συνανθρώπους μας αλλάζουν δραστικά στην εποχή της ψηφιακής κουλτούρας και αυτό συνθέτει αναμφίβολα μια νέα πραγματικότητα. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση σχολιάζουν κριτικά μέσα από το έργο τους την αθώα βεβαιότητα ότι υφίστανται σαφείς διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην ύπαρξη και την επινόησή της, τη ρεαλιστική αναπαράσταση και την πλαστοπροσωπία. Η «πραγματικότητα» των ανθρώπινων σχέσεων διαταράσσεται ή αναδιατάσσεται με άξονα την εικόνα, το προσωπείο ή το ιδανικό πρότυπο που φτιάχνουμε οι ίδιοι για τον εαυτό μας. Γι’ αυτό και οι εικαστικές αναπαραστάσεις του εαυτού αξιοποιούν σε μεγάλο βαθμό τα νέα ψηφιακά μέσα, όπως τη φωτογραφία, το διαδίκτυο, το βίντεο και την προβολή.
Τα έργα της έκθεσης προέρχονται στην πλειονότητά τους από τις συλλογές των μουσείων που συγκρότησαν την πλατφόρμα του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης ή έχουν παρουσιαστεί στη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα
Βοηθοί επιμελήτριες: Δόμνα Γούναρη, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου
Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες: Filippo Berta, James Bridle, Κυριακή Γονή, Μαριάννα Ιγνατάκη, Majida Khattari, Φένια Κοτσοπούλου, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Oleg Mavrommati & Boryana Rossa, Ευαγγελία Μπασδέκη, Ελένη Μυλωνά, Νατάσσα Παπαδοπούλου, Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, Marilou Poncin, Rena Rädle & Vladan Jeremić, Βιβή Τσιόγκα, Ira Waldron
Παράλληλες δράσεις
27.09 / 21:30-23:30
Δημήτρης Αγγέλης, Dj set σύγχρονης ηλεκτρονικής και πειραματικής μουσικής με δίσκους βινυλίου (90’)
28.09 / 19:00-24:00
Θωμάς Διάφας, In memory of my capitalist lovers, περφόρμανς, 40’
Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, Please love me, περφόρμανς, 60’
ILLY & Totsouko, ζωντανή ηλεκτρονική μουσική, 60’
I broke the vase, ζωντανή πειραματική μουσική, 30’
Η έκθεση «Είμαι Αυτό το Όνομα ή Αυτή η Εικόνα;» (“Am I That Name, or That Image?”) είναι μια συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων στη Θεσσαλονίκη και τα Σκόπια και εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα συνεργασιών του MOMus με φορείς και μουσεία της ΝΑ Ευρώπης. Προηγήθηκε η έκθεση «Όλα Όσα Έχουμε Κοινά» (“All Τhat We Have In Common”) που φιλοξενήθηκε στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών το καλοκαίρι του 2019, ενώ το καλοκαίρι του 2020 θα πραγματοποιηθεί από τους δύο φορείς θερινό σχολείο για επιμελητές και εικαστικούς καλλιτέχνες στη Θεσσαλονίκη, τα Σκόπια και τη Χαλκιδική.
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων προέκυψε αρχικά ως ιδέα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην πόλη το 1963. Η έκκληση του πρώτου διευθυντή του μουσείου Μπόρις Πετκόφσκι προς τη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα για αλληλεγγύη είχε τεράστια ανταπόκριση, και 2.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και φωτογραφίας από 1.600 και πλέον καλλιτέχνες από 66 χώρες αποτέλεσαν τον πρώτο πυρήνα της συλλογής του νέου μουσείου. Στη συγκεκριμένη συλλογή υπάρχουν και 46 έργα 34 Ελλήνων καλλιτεχνών που ανταποκρίθηκαν στο σχετικό κάλεσμα. Το κτίριο του Μουσείου κατασκευάστηκε το 1970, ως δωρεά από την κυβέρνηση της Πολωνίας, από τους Πολωνούς αρχιτέκτονες J. Mokrzynski, E. Wierzbicki και W. Klyzewski. Στα χρόνια λειτουργίας του το Μουσείο έχει οργανώσει και παρουσιάσει εκθέσεις εικαστικών, φωτογραφίας και αρχιτεκτονικής, βίντεο προγράμματα, περφόρμανς, διαλέξεις και εκπαιδευτικές δράσεις.