Σεμινάριο αφήγησης με την Ανθή Θάνου «Φωτολόγιο»
16 Νοεμβρίου - 14 Δεκεμβρίου 2022
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
(Αποθήκη Α’, Προβλήτα, λιμάνι Θεσσαλονίκης)
Μια φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις και έχει τη δική της ξεχωριστή ιστορία. Ο αφηγητής-εμψυχωτής αναλαμβάνει να επικοινωνήσει στο κοινό του τις εικόνες μέσα από το λόγο του. Στο σεμινάριο αφήγησης με τίτλο «Φωτολόγιο» που θα πραγματοποιήσει η εκπαιδεύτρια Ανθή Θάνου στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν τα κρυμμένα λόγια πίσω από ένα έργο τέχνης, φαντάζονται την ιστορία του και την πορεία του ως τον χώρο του μουσείου, σε ένα παιχνίδι εικόνας και φαντασίας. Οι ιστορίες των αντικειμένων θα καταγραφούν και θα αποκτήσουν πνοή με την τέχνη και τις τεχνικές του προφορικού λόγου. Σαν τους παραμυθάδες που ζωντανεύουν με τη φωνή και το σώμα τους τις εικόνες των λαϊκών παραμυθιών, έτσι και οι συμμετέχοντες δίνουν την ανάσα τους για να ζωντανέψουν οι ιστορίες των αντικειμένων-φωτογραφιών που θα επιλέξουν από το χώρο του μουσείου και στη συνέχεια θα τις μοιραστούν.
Οι συναντήσεις του σεμιναρίου θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, από τις 16 Νοεμβρίου έως τις 14 Δεκεμβρίου 2022, 17:00-20:00, στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα, λιμάνι Θεσσαλονίκης), με δηλώσεις και κόστος συμμετοχής.
Δηλώσεις συμμετοχής
- Το σεμινάριο απευθύνεται σε ενήλικες, χωρίς προηγούμενη εμπειρία στις τεχνικές της αφήγησης.
- Κόστος συμμετοχής: 60,00€ / άτομο, για όλα τα μαθήματα
- Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή μέχρι και την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή επιβεβαιώνεται με την εξόφληση των διδάκτρων.
- Πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 566716
Βιογραφικό σημείωμα
Η Ανθή Θάνου γεννήθηκε στη Λαμία. Σπούδασε Νηπιαγωγός στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το οποίο μεταπτυχιακά πιστοποιήθηκε για εξειδικευμένη επιμόρφωση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Το παραμύθι στην εκπαίδευση: δημιουργική ανάγνωση και αξιοποίηση». Αφηγείται από το 1999 παραμύθια σε Μουσεία (από το 2009 συνεργάζεται με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης καθώς επίσης και με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, προγράμματα αφήγησης για παιδιά και ενήλικες με αφορμή εκθέματα από τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις τους), σε Θέατρα, Μουσικές σκηνές, Πολιτιστικά Κέντρα, Φυλακές, Βιβλιοθήκες (συνεργάστηκε σε προγράμματα φιλαναγνωσίας των βιβλιοθηκών του Έβρου, Ξάνθης και Βέροιας), σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα (Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα, φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου, Αθηνών) και στο εξωτερικό στη Γαλλία, Νορβηγία και Κύπρο. Συμμετέχει σε πανεπιστημιακά συνέδρια στην Ελλάδα και στην Κύπρο και βιωματικά εργαστήρια για την τέχνη της αφήγησης προσπαθώντας να επικοινωνήσει την τέχνη της και να μοιραστεί ιστορίες. Συνεργάζεται με το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοση Μύθων και Παραμυθιών» και διδάσκει στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Έχει κυκλοφορήσει πλήθος βιβλίων και CD.