Shame Less | Lina Geoushy | Thessaloniki PhotoBiennale 2023

By maria.zampeti, 20 October, 2023
Exhibition Type
Image
shame less
Start Date
End Date
Body

Shame Less | Lina Geoushy | Thessaloniki PhotoBiennale 2023

Πληροφορίες

  • Διάρκεια: 19/10/2023-11/02/2024
  • Ώρες λειτουργίας: ΤΡ | ΤΕ | ΠΑ |ΣΑ | ΚΥ > 10:00-18:00, ΠΕ 12:00-20:00
  • Χώρος:  MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Καλλιτέχνης

Lina Geoushy

Συνδιοργάνωση: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

 

 

Η Σεξουαλική Βία είναι ένα διάχυτο οικουμενικό πρόβλημα με μια στις τρεις γυναίκες παγκόσμια να την υφίστανται. Η Αίγυπτος, συγκεκριμένα, είναι μια χώρα στην οποία η βία κατά των γυναικών είναι εξαιρετικά εκτεταμένη. Σύμφωνα με μια μελέτη των Ηνωμένων Εθνών του 2013 «όλες σχεδόν οι Αιγύπτιες γυναίκες έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης», με 99,3% των γυναικών που ερωτήθηκαν στην μελέτη να απαντούν πως έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση. Η απλή ενέργεια του να στέκονται στον δρόμο μπορεί να εκθέσει τις γυναίκες σε παρενόχληση και κακοποίηση κάθε είδους.

Το 2020, η Αιγυπτιακή κυβέρνηση δεσμεύτηκε να απαλείψει την έμφυλη βία ως μέρος των ΣΒΑ (στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη) την Ηνωμένων Εθνών. Η δέσμευση αυτή δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε συμμόρφωση. Αν και η Αίγυπτος είχε τις δικές της «#MeToo» στιγμές, τα αποτελέσματα του κινήματος ήταν αρκετά εφήμερα, και η δημοτικότητά του έχει περιοριστεί σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι αλγόριθμοι τείνουν να δημιουργούν το φαινόμενο «echo-chamber» (ανακύκλωση ιδεών σε κλειστό περιβάλλον), με αποτέλεσμα τη συμμετοχή ενός περιορισμένου κοινού σε εποικοδομητική συζήτηση.

Αποφάσισα να ξεκινήσω αυτό το πρότζεκτ τον Δεκέμβριο του 2020, ως απάντηση στο κύμα #MeToo του οποίου ηγήθηκαν οι Αιγύπτιες γυναίκες τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Σε διαμαρτυρία και αλληλεγγύη με άλλες γυναίκες κατά της σεξουαλικής βίας, η αρχική μου πρόθεση ήταν να πολεμήσω το στίγμα που περιβάλλει την καταγγελία σεξουαλικής επίθεσης. Το γεγονός ότι περισσότερες γυναίκες μοιράζονται τις ιστορίες τους είχε ως αποτέλεσμα πολλές από εμάς να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος των εξελισσόμενων, βαθιά ριζωμένων, προσωπικών και συλλογικών μας τραυμάτων. Αυτό ισχύει ειδικά όταν το να μιλήσεις τιμωρείται με απόδοση ευθυνών στο θύμα, ψυχολογική χειραγώγηση, διαπόμπευση, και τελικά, σιωπή.

Έχω παρενοχληθεί λεκτικά και σεξουαλικά στον δρόμο, στο σπίτι, και στη δουλειά στο Κάιρο, και οργίζομαι με τη συχνότητα και την κανονικοποίηση του προβλήματος. Θέλω να φέρω στο προσκήνιο το ζήτημα και να πολεμήσω το στίγμα γύρω από την καταγγελία επίθεσης. Νομίζω πως πρέπει αναρωτηθούμε αν οι καλοπροαίρετοι άντρες είναι μέρος του προβλήματος. Συνεισφέρουν σε αυτό; Μπορούν να προσμετρηθούν ως σύμμαχοι;

Το πρότζεκτ επικεντρώνεται στις ιστορίες σεξουαλικής βίας Αιγυπτίων γυναικών σε διαφορετικούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στο Κάιρο.

2020 – Σε Εξέλιξη