Όλα Όσα Έχουμε Κοινά

By admin, 16 July, 2023
Exhibition Type
Image
Start Date
End Date
Body

Η έκθεση ‘Όλα Όσα Έχουμε Κοινά’ είναι μια συνεργασία μεταξύ δύο φορέων, του MΟMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων. Η έκθεση, που έχει ήδη παρουσιαστεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων, περιλαμβάνει έργα σύγχρονων καλλιτεχνών από εννέα χώρες από τη ΝΑ Ευρώπη.

Η επιλογή των επιμελητών ερευνά τη σημασία της προβληματοποίησης της έννοιας του «κοινού» στην τέχνη, όπως και στις κοινές εμπειρίες, σε μια εποχή όπου η κυβερνητική πολιτική και τα κυρίαρχα πρότυπα σκέψης επιδιώκουν να τονίσουν την επιμονή στις διαφορές. Τα έργα που παρουσιάζονται ανακαλούν πρόσφατες ιστορίες, μέσα από τις οποίες προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη δική μας εποχή, τις παρούσες εμπειρίες. Σίγουρα, ο πολιτισμός στην περιοχή αυτή είναι διαφορετικός και σίγουρα οι πολιτικές που διεξάγονται σε αυτές τις χώρες δεν είναι πανομοιότυπες, αλλά όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι παρά τις ιδιαιτερότητες αυτές, η περιοχή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτού που ονομάζουμε ευρωπαϊκό ιδανικό τόσο στην πολιτική, καθώς και στον πολιτισμό. Στην πραγματικότητα, αυτό που μας συνδέει είναι η συνειδητοποίηση ότι πρέπει να προσφέρουμε και πάλι ένα παράδειγμα, όταν φαίνεται ότι έχουν γίνει σημαντικά λάθη στην επιλογή της κατεύθυνσης της ανάπτυξης.

Η έκθεση θέτει επίσης το ερώτημα κατά πόσο είναι δυνατόν να ξεπεραστεί η γενική αβεβαιότητα μέσω της πολιτικής δράσης και του αγώνα για το κοινό καλό. Φαίνεται ότι όχι μόνο η ποιότητα των δημιουργών και των έργων τους, αλλά και η εγγύτητα των μηνυμάτων και των θεμάτων, καθώς και η κατάσταση, παρήγαγαν τα αποτελέσματα. Αυτό επιβεβαίωσε τις ελπίδες

Επιμέλεια: Mira Gakjina & Jovanka Popova (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων)

Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες: Ana Adamovich (Σερβία), Luchezar Boyadjiev (Βουλγαρία), Yane Calovski (Βόρεια Μακεδονία) Flaka Haliti (Κόσοβο), Ibro Hasanovich (Βοσνία-Εερζεγοβίνη), Hristina Ivanoska (Βόρεια Μακεδονία), Gjorgje Jovanovik (Βόρεια Μακεδονία), Alban Muja (Κόσοβο), Ahmet Ögüt (Τουρκία), Μαρία Παπαδημητρίου (Ελλάδα), Αντώνης Πίττας (Ελλάδα), Renata Poljak (Κροατία), Anri Sala (Αλβανία / Γαλλία), Velimir Zhernovski (Βόρεια Μακεδονία)

Η έκθεση «Όλα Όσα Έχουμε Κοινά» (All Τhat We Have In Common) είναι μια συνεργασία μεταξύ των δύο μουσείων που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα συνεργασιών του MOMus με φορείς και μουσεία της ΝΑ Ευρώπης. Θα ακολουθήσει έκθεση του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων στα τέλη Σεπτεμβρίου 2019.