Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1960 έως σήμερα

By admin, 11 December, 2018
Exhibition Type
Image
Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1960 έως σήμερα
Start Date
End Date
Body


Σημαντικά έργα ζωγραφικής και χαρακτικής από τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank περιλαμβάνει η έκθεση με τίτλο "Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική Τέχνη από το 1960 έως σήμερα", την οποία διοργανώνουν η Αlpha Bank και ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜΟΜus), από τις 11 Δεκεμβρίου 2018 έως τις 3 Φεβρουαρίου 2019, στην Αποθήκη Β1 του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Επιμελητές της έκθεσης είναι η Ειρήνη Οράτη, Ιστορικός Τέχνης - Επιμελήτρια της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank και ο Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης – Επιμελητής ΜΟΜus.

Η έκθεση παρουσιάζει 41 έργα που σκιαγραφούν την εξέλιξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας κατά τα τελευταία 60 περίπου έτη και φιλοτεχνήθηκαν από διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς, και συγκεκριμένα τους: Νίκος Αλεξίου, Δημήτρης Αληθεινός, Στήβεν Αντωνάκος, Μιχάλης Αρφαράς, Γιάννης Γαΐτης, Απόστολος Γεωργίου, Μαρία Γιαννακάκη, Νέλλα Γκόλαντα, Γιώργος Γκολφίνος, Ειρήνη Γκόνου, Μαρία Ζιάκα, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Θόδωρος, Βλάσσης Κανιάρης, Χρίστος Καράς, Μαριγώ Κάσση, Νίκος Κεσσανλής, Κώστας Κουλεντιανός, Γιάννης Κουνέλλης, Γιώργος Λαζόγκα, Γιώργος Λάππας, Τάσος Μαντζαβίνου, Ιάσων Μολφέσης, Γιάννης Μπουτέας, Παύλος, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Ρένα Παπασπύρου, Δημήτρης Περδικίδης, Γιώργος Ρόρρης, Χρύσα Ρωμανού, Λουκάς Σαμαράς, Βασίλης Σκυλάκος, Θεόδωρος Στάμος, Άσπα Στασινοπούλου, Τάκης, Θανάσης Τότσικας, Κώστας Τσόκλης, Γιώργος Χαδούλης, Μανώλης Χάρος, Αλέξανδρος Ψυχούλης

Η έκθεση συμπληρώνει, κατά κάποιον τρόπο, την παλαιότερη έκθεση, με τίτλο "Η Συλλογή της Αlpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1920 έως σήμερα", που φιλοξενήθηκε το 2006 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η σημερινή έκθεση πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα θετική συγκυρία, καθώς προσφάτως ολοκληρώθηκε η συνένωση των μουσείων που αποτελούν τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜΟΜus).
Η παρούσα έκθεση έχει ως κύριο στόχο να αναδείξει τη νέα εικόνα της Συλλογής της Alpha Bank, η οποία εμπλουτίσθηκε με σημαντικά αποκτήματα κατά την τελευταία δεκαετία. Τα έργα αυτά, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη ως έργα της Συλλογής της Τράπεζας, ενισχύουν την ενότητα των σύγχρονων έργων και υπογραμμίζουν την ελληνική δημιουργία από το 1960 έως σήμερα. Συνεχής είναι η αναζήτηση έργων, στο πλαίσιο της Συλλογής, που θα δώσουν μία όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα, στο μέλλον, σχετικά με τις δεκαετίες αυτές.

Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank αποτελείται από 5.500 έργα νεοελληνικής τέχνης: πίνακες, σχέδια, χαρακτικά, γλυπτά, κατασκευές, βιβλία με εικονογράφηση, αφίσες, καθώς και υλικό τεκμηρίωσης. Τα έργα της προέρχονται από τις Συλλογές των Τραπεζών Πίστεως, Ιονικής, Εμπορικής και Citibank, οι οποίες ενοποιήθηκαν σταδιακά από το 2000 έως το 2014 και αποτελούν σήμερα την Alpha Bank, και παρουσιάζονται τακτικά σε περιοδεύουσες εκθέσεις ανά την Ελλάδα.

Χώρος: MOMus_Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
11.12.2018-3.02.2019-παράταση έως 10 Μαρτίου 2019
Ξεναγήσεις: κάθε Σάββατο, στις 12:00

Πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης εδώ