Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για την έκθεση «Όλοι εδώ. 50 χρόνια Δημοκρατία»

By dimitra.samsaki, 29 February, 2024
Image
Δημήτρης Αληθεινός
Start Date
End Date
Body

Πέτρα, σύρμα, ξύλο, γύψος και κατακόκκινα γαρύφαλλα πλαισιώνουν ένα σύνθημα που παραπέμπει στα συνθήματα της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, τον Νοέμβριο του 1973 και είναι παράλληλα ο τίτλος της ιστορικής έκθεσης «Όλοι εδώ. 50 χρόνια Δημοκρατία» που παρουσιάζει το MOMus για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα. 

 

Η έκθεση «Όλοι εδώ. 50 χρόνια Δημοκρατία» συγκεντρώνει έργα τεσσάρων από τους σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς της μεταπολεμικής περιόδου, του Βλάση Κανιάρη, του  Δημήτρη Αληθεινού, της Βάσως Κατράκη και του Α. Τάσσου, έργα των οποίων παρουσιάστηκαν σε εκθέσεις κατά την περίοδο της χούντας ή αμέσως μετά, ως σύμβολα αντίστασης και εναντίωσης, ελπίδας και δημοκρατίας. Οι τέσσερις εικαστικοί δημιουργοί ήταν «παρόντες» με το έργο τους ως καλλιτεχνική έκφραση, ως «πολιτική» θέση και στάση, συνειδητά και αδιαμεσολάβητα, σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας.

 

Επιπλέον, το έργο του εικαστικού Γιάννη Παππά, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, παρουσιάζεται αντιστικτικά στην έκθεση, ως μια νέα προσέγγιση απέναντι στη μνήμη και την ιστορία, ως «γέφυρα» ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.

 

Η έκθεση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές Γυμνασίου να γνωρίσουν το έργο σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά και τη σύγχρονη ιστορία μέσα από αυτό. Ταυτόχρονα, οι μαθητές συζητούν για την αξία, τις αρχές και τη σημασία της Δημοκρατίας.

 

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

 

Γκρουπ έως 20 άτομα ανά εκπαιδευτική δράση

Διάρκεια προγράμματος: 45’

Οι ξεναγήσεις απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίων

Εισιτήρια και ακυρώσεις

Τα ομαδικά εισιτήρια εκδίδονται στην είσοδο του μουσείου.

Η είσοδος των εκπαιδευτικών και συνοδών είναι δωρεάν, όπως και η είσοδος των ειδικών & διαπολιτισμικών σχολείων, σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Σε περίπτωση ακύρωσης της επίσκεψης παρακαλούμε για την έγκαιρη ενημέρωση.

Στον χώρο τηρούνται όλες οι συνθήκες ασφάλειας της δημόσιας υγείας.

 

Χώρος:

MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά 

Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα 

Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιανουαρίου - 14 Απριλίου 2024 

Κρατήσεις: Τρίτη-Κυριακή 11:00-19:00, τηλ. 210 3215717 & reception.mam@momus.gr 

 

Ωράριο λειτουργίας μουσείου

Τρίτη-Κυριακή 11:00-19.00, Πέμπτη 11:00-22:00

 

Oργάνωση, σχεδιασμός & εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων:

Νάνα Σαχίνη, Εικαστικός

 

Αν θέλετε να πραγματοποιήσετε το δικό σας πρόγραμμα, θα πρέπει να κάνετε τηλεφωνική κράτηση του χώρου. Σε κάθε περίπτωση ο/η συνοδός εκπαιδευτικός είναι υπεύθυνος/η για την ασφάλεια των μελών της ομάδας ως προς την προσωπική τους ακεραιότητα και ως προς τη σχέση τους με την ασφάλεια των εκθεμάτων και την τήρηση των κανόνων συμπεριφοράς μέσα στον μουσειακό χώρο. Το μουσείο δε δέχεται τάξεις ανηλίκων χωρίς τη συνοδεία των υπευθύνων εκπαιδευτικών σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης στον εκάστοτε χώρο. Παρακαλούμε ενημερώστε μας για τα τμήματα ένταξης για να μεριμνήσουμε σχετικά. 

 

Φωτογραφία έργου

Δημήτρης Αληθεινός, Χωρίς τίτλο (λεπτομέρεια), 1971, κλουβί, κρανίο, καναρίνι, 190 x 54 x 33 εκ., Συλλογή του καλλιτέχνη

Φωτογράφος. Νίκος Παλαιολόγος  

Hide From Calendar
Do not hide