Με αφετηρία την έκθεση Από δω και Πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο καθώς και τους ανανεωμένους χώρους υποδοχής και δραστηριοτήτων του MOMus – Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, κατά τη φετινή σχολική χρονιά το μουσείο προσφέρει τέσσερα εναλλακτικά διαφορετικά μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, ειδικά για σχεδιασμένα για τις σχολικές ομάδες μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου. Όλα τα προγράμματα περιλαμβάνουν γνωριμία με τα έργα του μουσείου μέσω μιας συγκεκριμένης θεματικής, καθώς και συνοδευτικές δραστηριότητες και πληροφορίες.
1.ΤΟΠΙΑ ΠΟΛΕΩΝ
Ποια είναι τα οπτικά χαρακτηριστικά της ζωής σε ένα σύγχρονο αστικό περιβάλλον και πώς κυριαρχούν στο βλέμμα μας; Πώς εγγραφόμαστε καθημερινά στη ροή του κόσμου και των οχημάτων, στα ανώνυμα πλήθη των μεταφορικών μέσων, τις σύγχρονες πλατείες στην απεραντοσύνη των μεγαλουπόλεων; Έχουν θέση η φύση και η τέχνη σε αυτές; Πώς βιώνονται οι νυχτερινοί φωτισμοί, οι εμπορικοί χώροι, οι επιγραφές, αλλά και οι συνεχείς αλλαγές και οι μετασχηματισμοί τους; Κοιμούνται οι πόλεις; Και πόσες τελικά ιστορίες μπορεί να αφηγηθούν για το παρελθόν και το μέλλον τους;
Μέσα από έναν αριθμό έργων σύγχρονης τέχνης που σχολιάζουν τα παραπάνω ερωτήματα, οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Τοπία πόλεων, θα ανιχνεύσουν και θα σχολιάσουν τους τρόπους με τους οποίους το βλέμμα των σύγχρονων καλλιτεχνών έχει καταγράψει το αστικό βίωμα. Στη συνέχεια θα δημιουργήσουν το δικό τους εικαστικό κολλάζ-αφήγημα με υλικό από φωτογραφίες και έργα που σχετίζονται είτε με τη Θεσσαλονίκη είτε με τις δικές τους λήψεις από την περιοχή/πόλη/γειτονιά διαμονής τους.
2.ANIMALIA
Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου αναστοχασμού για τη συνύπαρξη του σύγχρονου ανθρώπου με τη φύση, τον πλανήτη και τις μορφές ζωής πάνω σε αυτόν, το πρόγραμμα Animalia επιχειρεί μια πλούσια περιήγηση σε έργα στα οποία τον πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχουν οι εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου. Χαρακτικά, ζωγραφικά, φωτογραφίες και video art σύγχρονων καλλιτεχνών αξιοποιούνται για τη συγκρότηση μιας ενδιαφέρουσας και πλούσιας σε πληροφορίες διαδρομής στον μουσειακό χώρο η οποία προσφέρει αφορμές για γνώση, προβληματισμό, διάλογο και δημιουργικές δραστηριότητες.
Μέσω αυτής οι μαθητές γνωρίζουν παλαιότερα εικονογραφικά πρότυπα της δυτικής ζωγραφικής, ανιχνεύουν κοινωνικούς και θρησκευτικούς συμβολισμούς, ανακαλύπτουν φανταστικές και υβριδικές μορφές ζωής στη μυθοπλασία διαφόρων λαών, προσεγγίζουν τη φοβική διάσταση που εγείρουν διαχρονικά στον άνθρωπο τα ζώα, στοχάζονται πάνω στη διαφορετική σχέση του ανθρώπου με ποικίλα ζωικά είδη (οικόσιτα, «εξημερωμένα» ζώα, κυνήγια), και τέλος έρχονται σε επαφή με την αγωνία και την ακτιβιστική δράση σύγχρονων καλλιτεχνών για είδη ζώων που βρίσκονται υπό εξαφάνιση.
Στη συνέχεια δίνουν τη δική τους εικαστική εκδοχή μιας αφήγησης που περιλαμβάνει ως πρωταγωνιστές όσα ζώα συνάντησαν στην έκθεση και η οποία τελικά ανιχνεύει τη δική τους σχέση τους με το ζωικό βασίλειο.
3.«Bookworm – Bookworn! H πώς με ένα βιβλίο πετάς»
Το πρόγραμμα διερευνά τις ποικίλες διαστάσεις του βιβλίου ως πρωταρχικού φορέα μετάδοσης της γνώσης και της εμπειρίας μεταξύ των γενεών, παράμετρο στην οποία εστιάζει ιδιαίτερα ο καλλιτέχνης Peter Wüthrich στο εν εξελίξει έργο του, Άγγελοι του κόσμου / Angels of the world. Αξιοποιώντας τη βιωμένη σχέση των μαθητών με το βιβλίο ως αντικείμενο που σχετίζεται με τη μάθηση, τη γνώση, τη γραφή, την επικοινωνία, την εικόνα και την «αφήγηση» μέσα από τα λογοτεχνικά κείμενα και την ποίηση, το πρόγραμμα εμβαθύνει σε ζητήματα προσέγγισης και πρόσβασης στην γραπτή πληροφορία, την επαφή με και τη γραμματεία προηγούμενων εποχών, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους το βιβλίο εμπνέει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, εξιστορεί και ταυτόχρονα προβάλλει τις εικόνες που έχουμε για το μέλλον.
Στο εργαστήριο με το οποίο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, η σχέση των μαθητών με το βιβλίο θα λάβει μια απρόσμενα ενσώματη μορφή, καθώς θα μετατραπεί σε… φορέσιμο αντικείμενο με το οποίο θα φωτογραφηθούν σε περιβάλλον της επιλογής τους, μετατρεπόμενοι σε αγγελιοφόρους της γνώσης.
4.ΤΕΧΝΗΣ ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ – ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Μέσα από ποιες διαδικασίες γεννιέται ένα μουσείο; Πώς αποκτά χώρο, υπόσταση, έργα, συλλογές; Χρειάζονται συντήρηση και τα έργα σύγχρονα τέχνης; Πώς αυτά συνδιαλέγονται με ό,τι προϋπήρχε ή έρχεται να τοποθετηθεί γύρω τους; Υπάρχουν έργα που ταξιδεύουν και έργα προορισμένα να μείνουν για πάντα στο ίδιο σημείο; Τι είδους ιστορίες αφηγείται τελικά το καθένα από αυτά;
Μέσω του προγράμματος Τέχνης Αφηγήματα – Μουσείων Ιστορίες περιηγούμαστε στην έκθεση Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο και με υλικό από επιλεγμένες ιστορίες, παρακολουθούμε όψεις της συγκρότησης και λειτουργίας του MOMus – Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε όλες του τις διαστάσεις: ίδρυση, αρχιτεκτονική, συλλογές, επιμέλεια, προβλέψιμες και απρόβλεπτες διαδικασίες πρόσκτησης έργων, έργα in situ, συντήρηση και, φυσικά, εκπαίδευση!
Η περιήγηση ολοκληρώνεται με ένα βιωματικό εργαστήριο, στο οποίο, αξιοποιώντας ποικίλες τεχνικές γραφής, παράλληλα με εικαστικά μέσα, προτείνουμε τη δική μας σεναριακή εκδοχή για τις ιστορίες που αφηγούνται τα έργα ή/και δημιουργούμε τα δικά μας μικρά αφηγήματα.
*Γκρουπ έως 25 άτομα ανά εκπαιδευτικό πρόγραμμα / Διάρκεια: 75 λεπτά
Ηλικίες απεύθυνσης: 13-18 ετών
Εισιτήρια και ακυρώσεις
Τα ομαδικά εισιτήρια εκδίδονται στην είσοδο του μουσείου
Η είσοδος των εκπαιδευτικών & συνοδών είναι δωρεάν, όπως και η είσοδος των ειδικών και διαπολιτισμικών σχολείων, σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων.
Σε περίπτωση ακύρωσης της επίσκεψης παρακαλούμε για την έγκαιρη ενημέρωση.
Κρατήσεις:
MOMus- Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατίας 154 (εντός ∆ΕΘ-Helexpo), 54636,Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο για Ραντεβού: 2310 240002/ εσωτερικό 20 & 16
Πληροφορίες για το μουσείο: 2310240002
e-mail: ath.eleni@momus.gr, elenaviseri@momus.gr
Ωράριο λειτουργίας μουσείου: Τρίτη – Κυριακή 10:00-18.00, Πέμπτη 12:00-20:00
Αν είστε εκπαιδευτικός και θέλετε να προγραμματίσουμε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα, μπορείτε να μας επισκεφτείτε (κατόπιν συνεννόησης), να δείτε την έκθεση και να συζητήσουμε επί τόπου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τις ιδιαιτερότητες της ομάδας σας. Αν θέλετε να πραγματοποιήσετε το δικό σας πρόγραμμα, θα πρέπει να κάνετε τηλεφωνική κράτηση του χώρου. Σε κάθε περίπτωση ο/η συνοδός εκπαιδευτικός είναι υπεύθυνος/η για την ασφάλεια των μελών της ομάδας ως προς την προσωπική τους ακεραιότητα και ως προς τη σχέση τους με την ασφάλεια των εκθεμάτων και την τήρηση των κανόνων συμπεριφοράς μέσα στον μουσειακό χώρο. Το μουσείο δε δέχεται τάξεις ανηλίκων χωρίς τη συνοδεία των υπευθύνων εκπαιδευτικών σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης στον εκάστοτε χώρο. Παρακαλούμε ενημερώστε μας για τα τμήματα ένταξης για να μεριμνήσουμε σχετικά. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται και στην Αγγλική γλώσσα κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης.
Ομάδα Οργάνωσης, Σχεδιασμού και Υλοποίησης:
Μαβίνη Χριστίνα, Αρχαιολόγος – μουσειολόγος, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης MOMus
Σκυλίτση Έφη, Θεωρητικός της Τέχνης – εικαστικός, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης MOMus