Εργαστήριο για ενήλικες «Τοπία Εαυτού»
Σάββατο 21 - Κυριακή 22 Μαΐου 2022, 11:00-14:00
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Το τοπίο ως βασικό στοιχείο της ταυτότητας του εαυτού μας, κατ’ επέκταση ως σύμβολο του εαυτού μας καθώς και αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας μας αποτελεί τον πυρήνα του εργαστηρίου φωτοθεραπείας «Τοπία Εαυτού» με την ψυχολόγο-εικαστική ψυχοθεραπεύτρια Νιόβη Σταυροπούλου, με αφορμή την τρέχουσα έκθεση στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης «landscape stories».
Όταν συζητάμε για την ταυτότητα τοπίου, ζητήματα δεν είναι μόνο τα αντικείμενα και τα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και οι συνειρμοί, οι μνήμες και τα συμβολικά νοήματα που συνδέονται με το φυσικό τοπίο. Η ανάκληση στη μνήμη τόπων που έχουμε ζήσει αποκαλύπτει μια συνέχεια στην προσωπική μας ιστορία, επιβεβαιώνοντας εκ νέου μια αντίληψη του Εαυτού που η απώλεια τείνει να αποσυνθέσει.
Με την επίγνωση ότι η ταυτότητα κατασκευάζεται από την αλληλεπίδραση με τους άλλους και το περιβάλλον στο σεμινάριο θα γίνει προσπάθεια να διερευνήσουμε την υπαρξιακή ταυτότητα του εαυτού μας μέσα από την φωτογραφία και την υποκειμενική χαρτογράφηση. Στόχος του σεμιναρίου είναι η εξερεύνηση αναμνήσεων, συναισθημάτων και σκέψεων όπως αναδύονται μέσα από τον φωτογραφικό διάλογο.
Στις συναντήσεις, οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν βιωματικά συγκεκριμένες τεχνικές Φωτοθεραπείας αντλώντας υλικό από το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου/Έκθεσης, αλλά και από φωτογραφίες που έχουν τραβήξει οι ίδιοι.
Βιογραφικό σημείωμα
H Νιόβη Σταυροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθηνα. Αφού έλαβε πτυχίο Ψυχολογίας, συνέχισε τις σπουδές της στη Φωτογραφία και ειδικεύτηκε στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Έχει εργαστεί στη Σκωτία στην ψυχιατρική κλινική του Aberdeen και αργότερα σε διάφορες δομές Ψυχικής Υγείας στην Αθήνα για παιδιά και εφήβους με αναπτυξιακές και ψυχιατρικές διαταραχές. Είναι ιδρυτικό μέλος της Μ.Κ.Ο. ΑΜΑΚΑ, όπου σχεδιάζει, οργανώνει και συντονίζει εργαστήρια συμμετοχικής Φωτογραφίας, ομαδικής θεραπείας μέσω Τέχνης και Phototherapy για ευάλωτες ομάδες, και υπεύθυνη των προγραμμάτων πολιτιστικής πρόσβασης για ΑΜΕΑ του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Παράλληλα προσφέρει ατομικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας και εποπτεία σε ψυχολόγους και επαγγελματίες υγείας.
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 566716
Είσοδος ελεύθερη
Η δράση εντάσσεται στο εορταστικό πρόγραμμα του MOMus στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022, με αφορμή τη βράβευση του φορέα από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.