To MOMus στη 18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

By admin, 26 November, 2021

To ραντεβού του MOMus στη 18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

25-28 Νοεμβρίου 2021

 

Εκδόσεις από όλα τα μουσεία του MOMus και επιλεγμένα αντικείμενα πωλητηρίου στο stand του (83C, Περίπτερο 13), την ανακοίνωση ενός νέου βραβείου για νέους γραφίστες και εκδότες, και την συμμετοχή σε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις περιλαμβάνει η παρουσία του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης στην 18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται φέτος, από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-HELEXPO.

Οι εκδηλώσεις είναι covid free, για εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, ενώ η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

 

Αναλυτικά

 

Εκδήλωση «Η Τέχνη και ο Πολιτισμός μετά τον COVID-19. Τα βιβλία που πλαισιώνουν την σχέση πολίτη και πολιτισμού»

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, 18:00-19:00

Αίθουσα ΒΑΒΕΛ – Εξώστης, Περίπτερο 15, ΔΕΘ-HELEXPO 

 

Οι Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας ανοίγουν τη συζήτηση για την επόμενη μέρα μετά τον Covid-19 στην Τέχνη και τον Πολιτισμό αλλά και το πως πλαισιώνεται η σχέση βιβλίου και Πολιτισμού.

«Παρών» στην εκδήλωση δίνει και ο κατάλογος της κεντρικής έκθεσης της Thessaloniki Photobiennale 2021 του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. 

 

Καλεσμένοι των Εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας οι: 

Σταυρούλα Μαυρογένη, Αν. Καθηγήτρια Παν. Μακεδονίας, Διευθύντρια Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη

Πρόδρομος Μοναστηρίδης, Προϊστάμενος Τμήματος Marketing και Χορηγιών Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, συγγραφέας του βιβλίου ΄Μάρκετινγκ, Καινοτομία και Πολιτισμός από τις Εκδόσεις Παν. Μακεδονίας

Ηρακλής Παπαϊωάννου, Επιμελητής και Υπεύθυνος Αρχείου Συλλογών MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Κώστας Παρχαρίδης, Ιδιοκτήτης Chalkos gallery, Μέλος ΔΣ MOMus 

 

Ιωάννα Δανδέλια, Διευθύντρια Εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας (συντονισμός) 

 

 

Εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βραβείου για νέους designers εκδόσεων και εκδότες «New award for young Greek book designers and publishers

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021, 19:30-21:00

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ǀ Εγνατίας 154, ΔΕΘ-HELEXPO

 

Γερμανοί και Έλληνες συνεργάτες παρουσιάζουν ένα νέο βραβείο για Έλληνες σχεδιαστές βιβλίων και εκδότες που θα ξεκινήσει να απονέμεται το 2022, με στόχο την στήριξη του ποιοτικού book design.

Designers, εκδότες και editors καλούνται να ανακαλύψουν αυτόν τον νέο διαγωνισμό και να υποβάλουν τα έργα τους: Oι νικητές θα προσκληθούν στην Frankfurter Buchmesse 2022 και οι υποψήφιοι σχεδιαστές και εκδότες που έχουν επιλεγεί στην short list θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους στην έκθεση.

Μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού θα ακολουθήσει παρουσίαση από τη διακεκριμένη Γερμανίδα σχεδιάστρια βιβλίων, συγγραφέα και εκδότρια Judith Schalansky και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Ομιλητές: Judith Schalansky (συγγραφέας και book designer), Katharina Hesse (Stiftung Buchkunst), Δημήτριος Φακίνος (ΕΒΓΕ)

Συνεργάτες: 18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, Goethe-Institut Greece, ΕΒΓΕ, Auswärtiges Amt, Frankfurter Buchmesse, Stiftung Buchkunst, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, MOMus

Γλώσσα: ελληνικά και αγγλικά 

 

Παρουσίαση του καταλόγου και του σκεπτικού της έκθεσης «Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950. Ανάμεσα στην Ιστορία και το Βίωμα»

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021, 13:00-14:00

Αίθουσα ΣΟΛΩΜΟΣ, Περίπτερο 13, ΔΕΘ-HELEXPO

 

Ανακαλύπτουμε το σκεπτικό πίσω από την οργάνωση της έκθεσης «Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950. Ανάμεσα στην Ιστορία και το Βίωμα» που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2016 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ξεφυλλίζουμε τον σχετικό κατάλογο και περιηγούμαστε στην ψηφιακή της εκδοχή στο www.dividedmemories.de.

Η έκθεση ρίχνει φως στη δεκαετία 1940-1950 και αναδεικνύει το ενδιαφέρον που προκύπτει μέσα από τα προσωπικά βιώματα καλλιτεχνών και πνευματικών ανθρώπων: καλλιτεχνικά έργα, αφηγήσεις και μαρτυρίες, τεκμήρια, λογοτεχνικά, ποιητικά και ιστορικά κείμενα της ιστορικής αυτής δεκαετίας μεταπλάθουν τον πόνο, την απελπισία και τις κακουχίες, αναδεικνύουν δημιουργικά και υπαρξιακά αδιέξοδα, αντιφάσεις και ελπίδα, ανασυνθέτοντας την επίσημη Ιστορία. Επίσης, εξετάζει την παρουσία του εβραϊκού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης ήδη από τη δεκαετία του 1930, παρουσιάζει νέα τεκμήρια για τις εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη κατά τη γερμανική κατοχή, το χρονικό του εκτοπισμού των εβραίων της Θεσσαλονίκης στα στρατόπεδα του θανάτου, καθώς και φωτογραφίες επιζώντων και συνεντεύξεις από εβραίους της Θεσσαλονίκης γεννημένους μετά το 1941.

Οργάνωση έκθεσης: NS-Dokumentantionszentrum Köln, Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Goethe-Institut Thessaloniki, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ομιλητές στην εκδήλωση: Ευάγγελος Α. Χεκίμογλου (Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης), Ντένης Ζαχαρόπουλος (MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), Θούλη Μισιρλόγλου (MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), Πάνος Βούλγαρης (MALVI), Μαρία Μαλινδρέτου-Βήκα (MALVI), Peter Panes (Goethe-Institut Thessaloniki)

Γλώσσα: γερμανικά και ελληνικά

News Image
To MOMus στη 18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Museum