ελαττωματικό αγόρι: η performance
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022, ώρα 20:00
MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι, Θεσσαλονίκη)
Ένα «ελαττωματικό» αγόρι αντιμέτωπο με μια πολλαπλά φοβική και βίαιη ελληνική επαρχία. Αίμα στο βιντεοπαιχνίδι από μπουνιά και αίμα εκτός της οθόνης. Ένα αγόρι που δεν είναι καλό στο να είναι αγόρι και πρέπει να αλλάξει, να γίνει σκλάβος των επιθυμιών των άλλων. Ενώ εκείνο θέλει να είναι σκλάβα μόνο όπως η Britney Spears στο I’m a Slave 4 U, θέλει να χορεύει καμιά φορά όπως η Britney γιατί έχει πλάκα, χωρίς να φοβάται ότι θα το δείρουν. Μια τυπική ελληνική οικογένεια που, με το πρόσχημα ότι θέλει το καλό του παιδιού της, δεν ξέρει ποιο είναι το καλό του παιδιού της. Ένα αγόρι που καταλήγει να δέρνει με τη ζώνη τα αρκουδάκια του, παίζοντας τον μπαμπά που φροντίζει τα παιδιά του. Παρόν και παρελθόν συγκρούονται: ένας βίαιος πατέρας που γίνεται daddy που γίνεται daddy issues. Ένα αγόρι που κάνει ό,τι του κάνουν και διώχνει μακριά «ελαττωματικά» αγόρια σαν κι αυτό. Τα Πόκεμον και η Σέιλορ Μουν της τηλεόρασης ως τα μεγάλα αφηγήματα της παιδικής ζωής, ως escapism σε έναν κόσμο πολύχρωμο. Και η ελπίδα για τη μεταμόρφωση σε κάτι άλλο, σε κάτι με φτερά, σε κάτι μακριά-από-εδώ.
H performance «ελαττωματικό αγόρι» βασίζεται στο ομώνυμο best-seller βιβλίο τ@ Sam Albatros «ελαττωματικό αγόρι» (εκδόσεις Εστία), το πρώτο ανοιχτά queer μυθιστόρημα στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία υβριδική performance που συνδυάζει video art, φωτογραφίες από το οικογενειακό άλμπουμ και την τέχνη του drag· στοιχεία που εναλλάσσονται & αλληλοσυμπληρώνονται, οδηγώντας σε ένα κατακερματισμένο κι ωστόσο συνεκτικό αφήγημα. Στο επίκεντρο ένα παιδάκι που προσπαθεί να παίξει με ό,τι παιχνίδια του δίνονται: τους φίλους του, τα πόκεμον, την τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά και τη βία της ελληνικής επαρχίας.
Μετά το τέλος της performance, θα ακολουθήσει ολιγόλεπτη εισήγηση επί του βιβλίου από πανεπιστημιακούς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
σύλληψη-προσαρμογή-σκηνοθεσία-performer: Sam Albatros
drag performers: Angel Seemen, Raw Bee Candles
Ομιλητές: Τάσος Καπλάνης (Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φιλολογίας ΑΠΘ), Δήμητρα Κογκίδου (Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ), Γιάννης Μήτρου (Διδάσκων στη Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ, ψυχαναλυτής)
Τεχνική υποστήριξη: Κώστας Κοσμίδης
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων του MOMus-ΠΚΤ που ενοποιούνται υπό τον τίτλο «Πολύτροπα». Το πρόγραμμα συγκροτεί ένα ευρύ, συνεχώς ανανεούμενο δίκτυο δημιουργών και φέρνει σε δημόσιο δημιουργικό διάλογο ποιητές και λογοτέχνες, θεωρητικούς, εικαστικούς, performers, μουσικούς, επιστήμονες, για θέματα όπως η έννοια του καλλιτεχνικού πειράματος, το φύλο, η σύνθεση του παραστασιακού/επιτελεστικού έργου, ο ιός μέσα από τη μουσική εκπαίδευση, η συμμετοχικότητα στους πολιτιστικούς οργανισμούς.
Λίγα λόγια για τ@ Sam Albatros
Είναι λέκτορας ψυχολογίας στο Λονδίνο. Ως Sam Albatros έχει παρουσιάσει πολυμεσικές περφόρμανς & πειραματικές ταινίες μικρού μήκους σε Ελλάδα, Κύπρο, Αγγλία και Βερολίνο. Το 2021 βραβεύτηκε στον τομέα των εικαστικών από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος & Artworks. Το συγγραφικό/καλλιτεχνικό τ@ έργο έχει ωφεληθεί από προγράμματα φιλοξενίας στο διεθνούς φήμης Literarisches Colloquium Berlin (Βερολίνο) και το Halle 14 (Λειψία). Έχοντας έντονη δράση στα social media, δημοσιεύει πρωτότυπα & μεταφρασμένα ποιήματα σε μορφή βιντεο-ποίησης στο YouTube & στην ιστοσελίδα που δημιούργησε queerpoets.com. Το 2022-2023 αναμένεται να κυκλοφορήσει σε μετάφραση Sam Albatros το εμβληματικό βιβλίο ποίησης Crush του Richard Siken (εκδόσεις Πόλις). Το «ελαττωματικό αγόρι» είναι το πρώτο τ@ μυθιστόρημα.