1000 όνειρα - Από τους πρόσφυγες, για τους πρόσφυγες
Ιστορίες από τη ΛΟΑΤΚΙ+ προσφυγική εμπειρία - έκθεση φωτογραφίας
Διάρκεια έκθεσης: 30/6/2022 – 5/7/2022
Πρώην Βρεφονηπιακός Σταθμός (προβλήτα Α’, λιμάνι)
Η αντίληψή μας για την προσφυγική εμπειρία προέρχεται κυρίως από ιστορίες που διηγούνται μη πρόσφυγες, και γι’ αυτό μπορεί να είναι ελλιπής και προκατειλημμένη. Τα «1000 Όνειρα» είναι ένα πρότζεκτ αποκλειστικά από ανθρώπους με προσφυγικό υπόβαθρο και αποτελείται από 1000 φωτογραφικά πορτρέτα και συνεντεύξεις προσφύγων σε όλη την Ευρώπη. Οι φωτογραφίες και οι συνεντεύξεις, συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν από 40 πρόσφυγες που ζουν στην Ευρώπη, οι οποίοι παρακολούθησαν σεμινάρια και δέχθηκαν συμβουλευτική ώστε να αποκτήσουν τις σχετικές δεξιότητες.
Η έκθεση περιλαμβάνει μια επιλογή από αυτές τις ιστορίες προσφύγων οι οποίες προέρχονται από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, καταδεικνύοντας ότι οι λόγοι φυγής για όλους τους πρόσφυγες είναι σχεδόν ίδιοι –διώξεις, βία και φόβος– όπως και τα όνειρά τους – μια καλύτερη, ελεύθερη ζωή.
Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 5 Ιουλίου 2022 και θα εγκαινιαστεί με μια εναρκτήρια συζήτηση για τα όνειρα που έχουν πρόσφυγες και ΛΟΑΤΚΙ+, όπως και για το δικαίωμα και τις ευκαιρίες τους να τα κυνηγήσουν. Είναι τιμή και χαρά για το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ να φιλοξενεί την Ελληνίδα δικηγόρο Αικατερίνη Γεωργιάδου, η οποία ως νομική ακτιβίστρια που έχει συνδράμει ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα μπορεί να μας μεταφέρει κάποιες εξειδικευμένες γνώσεις. Την ομιλία θα συντονίσει η Δέσποινα Συρρή, ιδρύτρια της Symbiosis - Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα και μακροχρόνια συνεργάτιδα του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ.
Witness Change
Η Witness Change είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει σκοπό να τερματιστούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για περιθωριοποιημένες κοινότητες σε όλο τον κόσμο, κάτι που επιχειρεί μέσω της οπτικής αφήγησης. Η Witness Change πιστεύει ότι η φωνή των επιζώντων από την καταπίεση πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να εξανθρωπιστεί η κακοποίηση που υφίστανται. Συνεργάζεται με εμπειρογνώμονες και υποστηρικτές για να μετασχηματίσει απόψεις, να διαμορφώσει ανοιχτόμυαλους ανθρώπους και να αλλάξει πολιτικές.
Symβiosis
Η Symβiosis ιδρύθηκε το Μάιο του 2011 στη βάση συνεργασιών στα Βαλκάνια και την Ευρώπη στους τομείς της εκπαίδευσης, των δικαιωμάτων και της καταπολέμησης των διακρίσεων. Με την πεποίθηση ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισοδυναμεί με την ύπαρξη ενός δημοκρατικού κράτους δικαίου, η Symβiosis επικεντρώνεται στη συνηγορία και την εκπαίδευση, την ελευθερία της έκφρασης, την τεκμηρίωση και την ανάλυση, τον δημόσιο διάλογο και την πολιτική συμμετοχή, έτσι ώστε οι πολίτες και οι κοινότητες να εκφράζουν τις ανάγκες και τις ιδέες τους. Δουλεύοντας για ένα νέο παράδειγμα αναφορικά με την πολιτική εκπαίδευση, την κοινωνική ένταξη και την ενεργό συμμετοχή στα κοινά, η Συμβίωση έχει σκοπό την προώθηση της δημοκρατικής συμμετοχής στις κοινωνικές και πολιτικές διαδικασίες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις θεσμικές πρακτικές που αφορούν στην άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Symβiosis εργάζεται ενεργά για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, συνηγορώντας ως προς την ανάγκη παραγωγικού διαλόγου, την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε κοινωνικούς λειτουργούς και εκπαιδευτές, παράλληλα με την ενδυνάμωση μεταναστών και προσφύγων ώστε να αποκτήσουν τη δική τους φωνή στο δημόσιο χώρο.
Αικατερίνη Γεωργιάδου
Η Αικατερίνη Γεωργιάδου είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο Δημόσιο Δίκαιο και τις Πολιτικές Επιστήμες από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συμμετέχει ενεργά σε ελληνικές και διεθνείς δραστηριότητες που σχετίζονται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημόσιων αγαθών και παρείχε νομική βοήθεια και συμβουλευτική σε αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες στους χώρους φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Ως ενεργό μέλος και εθελόντρια δικηγόρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων στην Ελλάδα και στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Δέσποινα Συρρή
Η Δέσποινα Συρρή διετέλεσε μεταξύ άλλων Education Specialist στην Προσφυγική και Μεταναστευτική Ανταπόκριση της UNICEF στην Ελλάδα. Εργάστηκε στον διεθνή οργανισμό Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας στο Σεράγεβο και το Βελιγράδι ως Σύμβουλος του Πολιτικού Τμήματος και ως Ανώτερη Εμπειρογνώμονας σε θέματα Ένταξης Ρομά στα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία. Διετέλεσε επισκέπτρια ερευνήτρια στο Κέντρο Μελέτης για το Ολοκαύτωμα και τις Γενοκτονίες στο Άμστερνταμ, και Διευθύντρια Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας στο Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με τον ΟΑΣΕ/ODHIR, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και έχει διδάξει Πολιτικές Επιστήμες και Πολιτική Ανθρωπολογία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης.
Συνδιοργάνωση: Witness Change, Symβiosis
Με την υποστήριξη: MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Ευχαριστίες: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δήμος Θεσσαλονίκης
Info
Πρώην Βρεφονηπιακός Σταθμός (προβλήτα Α’, λιμάνι)
Ωράριο λειτουργίας χώρου: Δευτέρα έως Κυριακή, 11:00-18:00
Εναρκτήρια συζήτηση: 16:30, Καφέ MOMus - Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, προβλήτα Α’, λιμάνι
Διάρκεια έκθεσης: 30/6/2022 – 5/7/2022