Με αφετηρία τις μόνιμες συλλογές του μουσείου καθώς και την νέα περιοδική έκθεση FuturePerfect το MOMus–Mουσείο Σύγχρονης προσφέρει τέσσερα εναλλακτικά διαφορετικά μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, ειδικά για σχεδιασμένα για τις σχολικές ομάδες μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου. Όλα τα προγράμματα περιλαμβάνουν γνωριμία με τα έργα του μουσείου μέσω μιας συγκεκριμένης θεματικής, καθώς και συνοδευτικές δραστηριότητες και πληροφορίες. Είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να προσαρμόζονται στις ανάγκες και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα της συγκεκριμένη ηλικιακής ομάδας, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχικότητα, τη συνεργασία και τη δημιουργική σκέψη.
- FUTUROLOGY ή ΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ… ΜΕΛΛΟΝ!
Eκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσκαλεί τους εφήβους να μπουν στον ρόλο του «αρχαιολόγου» μιας μελλοντικής εποχής και να ανακαλύψουν αντιπροσωπευτικά αντικείμενα που απεικονίζονται ή περιλαμβάνονται στα έργα της έκθεσης Future Perfect και τα οποία αντικατοπτρίζουν την τωρινή εποχή και κοινωνία μας. Μέσα από τη διαδραστική διαδικασία του εντοπισμού τους και στη συνέχεια της επεξεργασίας και ερμηνείας τους στο πλαίσιο του κάθε έργου, οι συμμετέχοντες/χουσες ασκούνται στην προσεκτική παρατήρηση εφοδιάζονται με εργαλεία ανάλυσης των εικόνων που τους προσφέρονται στη σημερινή εποχή και ανταλλάσσουν τους στοχασμούς τους για το παρόν και το μέλλον των σημερινών κοινωνιών, αλλά και τη θέση του έργου τέχνης και των μουσείων στο μέλλον. Το πρόγραμμα ενισχύει τη φαντασία, την ομαδική εργασία και τη δυνατότητα σύνδεσης της τέχνης με το βίωμα και την καθημερινότητα των σημερινών εφήβων, θέτοντας ερωτήματα για τη σημασία των αντικειμένων στη ζωή μας, τη διαφορετική τους νοηματοδότηση μέσω της τέχνης, τη λειτουργία τους στον χρόνο και το πιθανό μελλοντικό τους αποτύπωμα.
- ΤΟΠΙΑ ΠΟΛΕΩΝ
Ποια είναι τα οπτικά χαρακτηριστικά της ζωής σε ένα σύγχρονο αστικό περιβάλλον και πώς κυριαρχούν στο βλέμμα μας; Πώς εγγραφόμαστε καθημερινά στη ροή του κόσμου και των οχημάτων, στα ανώνυμα πλήθη των μεταφορικών μέσων, τις σύγχρονες πλατείες στην απεραντοσύνη των μεγαλουπόλεων; Έχουν θέση η φύση και η τέχνη σε αυτές; Πώς βιώνονται οι νυχτερινοί φωτισμοί, οι εμπορικοί χώροι, οι επιγραφές, αλλά και οι συνεχείς μετασχηματισμοί τους; Και πόσες τελικά ιστορίες μπορεί να αφηγηθούν για το παρελθόν και το μέλλον τους;
Μέσα από έναν αριθμό έργων σύγχρονης τέχνης τόσο από τις μόνιμες συλλογές του MOMus – ΜΣΤ, όσο και από την περιοδική έκθεση Future Perfect που σχολιάζουν τα παραπάνω ερωτήματα, οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Τοπία πόλεων, ανιχνεύουν και σχολιάζουν τους τρόπους με τους οποίους το βλέμμα των σύγχρονων καλλιτεχνών έχει καταγράψει το αστικό βίωμα.
Στη συνέχεια οι ολιγομελείς ομάδες δημιουργούν το δικό τους εικαστικό κολλάζ-αφήγημα με υλικό από φωτογραφίες και έργα των εκθέσεων του μουσείου που σχετίζονται είτε με τη Θεσσαλονίκη είτε με τις δικές τους λήψεις από την περιοχή/πόλη/γειτονιά διαμονής τους.
- ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΜΕΝΟ ΜΕΛΛΟΝΤΑ
Διαδραστική περιήγηση στην περιοδική έκθεση Future Perfect που συνδυάζει την παρατήρηση και την ερμηνεία των έργων τέχνης με προκλήσεις και γρίφους που ενθαρρύνουν τη φαντασία και την κριτική σκέψη. Οι συμμετέχοντες/χουσες καλούνται να εξετάσουν τα έργα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, να ανακαλύψουν κρυμμένα νοήματα και να συνθέσουν τις δικές τους αφηγήσεις. Μέσα από παιχνίδια παρατήρησης, ερωτήματα και συζητήσεις, η τέχνη γίνεται εργαλείο αναστοχασμού για το παρελθόν, το παρόν και τη… συντελεσμένη, τέλεια ή όχι, μελλοντική πραγματικότητα.
- «Bookworm – Bookworn! H πώς με ένα βιβλίο πετάς»
Το πρόγραμμα διερευνά τις ποικίλες διαστάσεις του βιβλίου ως πρωταρχικού φορέα μετάδοσης της γνώσης και της εμπειρίας μεταξύ των γενεών, παράμετρο στην οποία εστιάζει ιδιαίτερα ο καλλιτέχνης Peter Wüthrich στο εν εξελίξει έργο του, Άγγελοι του κόσμου / Angels of the world.
Αξιοποιώντας τη βιωμένη σχέση των μαθητών με το βιβλίο ως αντικείμενο που σχετίζεται με τη μάθηση, τη γνώση, τη γραφή, την επικοινωνία, την εικόνα και την «αφήγηση» μέσα από τα λογοτεχνικά κείμενα και την ποίηση, το πρόγραμμα εμβαθύνει σε ζητήματα προσέγγισης και πρόσβασης στην γραπτή πληροφορία, την επαφή με και τη γραμματεία προηγούμενων εποχών, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους το βιβλίο εμπνέει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, εξιστορεί και ταυτόχρονα προβάλλει τις εικόνες που έχουμε για το μέλλον.
Στο εργαστήριο με το οποίο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, η σχέση των μαθητών με το βιβλίο λαμβάνει μια απρόσμενα ενσώματη μορφή, καθώς μετατρέπεται σε… φορέσιμο αντικείμενο με το οποίο φωτογραφίζονται σε σημείο της επιλογής τους, μετατρεπόμενοι σε αγγελιοφόρους της γνώσης.
*Δεχόμαστε γκρουπ έως 25 άτομα ανά εκπαιδευτικό.
Εισιτήρια και ακυρώσεις
Τα ομαδικά εισιτήρια εκδίδονται στην είσοδο του μουσείου.
Κόστος: 2€ κατ’ άτομο.
Η είσοδος των εκπαιδευτικών & συνοδών είναι δωρεάν, όπως και η είσοδος των ειδικών και διαπολιτισμικών σχολείων, σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων.
Σε περίπτωση ακύρωσης της επίσκεψης παρακαλούμε για την έγκαιρη ενημέρωση.
Κρατήσεις
MOMus- Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατίας 154 (εντός ∆ΕΘ-Helexpo), 54636, Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο για Ραντεβού: 2310 240002/ εσωτερικό 20 & 16.
Πληροφορίες για το μουσείο: 2310240002
e-mail: education.contemporary@momus.gr
Ωράριο λειτουργίας μουσείου: Τρίτη – Κυριακή 10:00-18.00, Πέμπτη 12:00-20:00
Αν είστε εκπαιδευτικός και θέλετε να προγραμματίσουμε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα, μπορείτε να μας επισκεφτείτε (κατόπιν συνεννόησης), να δείτε την έκθεση και να συζητήσουμε επί τόπου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τις ιδιαιτερότητες της ομάδας σας. Αν θέλετε να πραγματοποιήσετε το δικό σας πρόγραμμα, θα πρέπει να κάνετε τηλεφωνική κράτηση του χώρου. Σε κάθε περίπτωση ο/η συνοδός εκπαιδευτικός είναι υπεύθυνος/η για την ασφάλεια των μελών της ομάδας ως προς την προσωπική τους ακεραιότητα και ως προς τη σχέση τους με την ασφάλεια των εκθεμάτων και την τήρηση των κανόνων συμπεριφοράς μέσα στον μουσειακό χώρο. Το μουσείο δε δέχεται τάξεις ανηλίκων χωρίς τη συνοδεία των υπευθύνων εκπαιδευτικών σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης στον εκάστοτε χώρο. Παρακαλούμε ενημερώστε μας για τα τμήματα ένταξης για να μεριμνήσουμε σχετικά.
Κάθε Σάββατο, 10:00-11:15, με ελάχιστο αριθμό συμμετοχών τα 10 άτομα, μπορεί να υλοποιηθεί ένα από τα παραπάνω προγράμματα για νέους και νέες (εκτός σχολικών ομάδων). Απαραίτητη η κράτηση.
Κόστος συμμετοχής για τα προγράμματα που υλοποιούνται τα Σάββατα: 5 ευρώ.
Ομάδα Οργάνωσης, Σχεδιασμού και Υλοποίησης:
Μαβίνη Χριστίνα, Αρχαιολόγος – μουσειολόγος, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης MOMus
Σκυλίτση Έφη, Θεωρητικός της Τέχνης – εικαστικός, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης MOMus