Το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα υλοποιήσει μια σειρά σεμιναρίων αφήγησης για ενήλικες. Με αφορμή φωτογραφίες από το οικογενειακό άλμπουμ οι συμμετέχουσες/οντες στο εργαστήριο θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν προσωπικές ιστορίες ανακαλώντας μνήμες και συναισθήματα. Στο τέλος των συναντήσεων με την υποστήριξη επαγγελματία αφηγητή και μουσικού θα παρουσιάσουν μια παράσταση αφήγησης ανοικτή για το κοινό. Οι προσωπικές αφηγήσεις θα γίνουν σύντομα βίντεο ή podcast τα οποία θα δημοσιευθούν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στην Ιστοσελίδα του MOMus.
Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί ένα ασφαλής χώρος μοιράσματος προσωπικών ιστοριών και αναμνήσεων μεταξύ των ατόμων που θα λάβουν μέρος ώστε να βελτιώσουν τις ήδη υπάρχουσες ή να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να δραστηριοποιηθούν κοινωνικά. Άξονας του προγράμματος είναι η αρχή ότι το μοίρασμα προσωπικών εμπειριών και σκέψεων αποτελεί μοναδική εμπειρία αυτοφροντίδας και κοινωνικοποίησης, καθώς συνδέει το άτομο με την ομάδα.
Βασική εισηγήτρια των εργαστηρίων είναι η αφηγήτρια Ανθή Θάνου, την οποία πλαισιώνει μια ομάδα ειδικών από διάφορους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού (μουσειολόγος, θεατρολόγος, σκηνογράφος, φωτογράφος, μουσικός). ¨
Χρήσιμες πληροφορίες
- Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.
- Η δράση απευθύνεται σε ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Αξιοποίηση της Τέχνης ως Συνταγογραφούμενης Θεραπείας για την Προαγωγή της Κοινωνικής Συνοχής και Ενεργοποίηση της «Ασημένιας Οικονομίας» (Ελλάδα 2.0).
- Διάρκεια προγράμματος: 07 Οκτωβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2024 (10-12 δίωρες συναντήσεις, Δευτέρα πρωί).
- Χώρος υλοποίησης: ΜΟΜus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024 στο τηλ. 2310 566 716
Περισσότερες πληροφορίες:
Μαρία Κεχαγιόγλου & Μαρία Κοκορότσκου, επιμελήτριες εκπαίδευσης MOMus (τηλ. 2310 566716, email: maria.kechagioglou@momus.gr, maria.kokorotskou@momus.gr,
Βιογραφικό
Η Ανθή Θάνου γεννήθηκε στη Λαμία. Σπούδασε Νηπιαγωγός στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το οποίο μεταπτυχιακά πιστοποιήθηκε για εξειδικευμένη επιμόρφωση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Το παραμύθι στην εκπαίδευση: δημιουργική ανάγνωση και αξιοποίηση». Αφηγείται από το 1999 παραμύθια σε Μουσεία (από το 2009 συνεργάζεται με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης καθώς επίσης και με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, προγράμματα αφήγησης για παιδιά και ενήλικες με αφορμή εκθέματα από τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις τους), σε Θέατρα, Μουσικές σκηνές, Πολιτιστικά Κέντρα, Φυλακές, Βιβλιοθήκες (συνεργάστηκε σε προγράμματα φιλαναγνωσίας των βιβλιοθηκών του Έβρου, Ξάνθης και Βέροιας), σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα (Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα, φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου, Αθηνών) και στο εξωτερικό στη Γαλλία, Νορβηγία και Κύπρο. Συμμετέχει σε πανεπιστημιακά συνέδρια στην Ελλάδα και στην Κύπρο και βιωματικά εργαστήρια για την τέχνη της αφήγησης προσπαθώντας να επικοινωνήσει την τέχνη της και να μοιραστεί ιστορίες. Συνεργάζεται με το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοση Μύθων και Παραμυθιών» και διδάσκει στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Έχει κυκλοφορήσει πλήθος βιβλίων και CD.