Διαδικτυακή δράση:
«Κατάσταση Ασάνζ-Επείγον», Μίλτος Μανέτας, 2020
21 Δεκεμβρίου 2020 - 31 Ιανουαρίου 2021
Πώς η διαρροή ψηφιακών δεδομένων με μεγάλη σημασία μπορεί να ωθήσει την ακτιβιστική, καλλιτεχνική δράση; Πώς μπορεί το κοινό να συμμετέχει σε όλο αυτό, σε συνθήκες πανδημίας και αυτοπεριορισμού; Η διαδικτυακή δράση με τίτλο «Κατάσταση Ασάνζ-Επείγον» του εικαστικού Μίλτου Μανέτα επιχειρεί αυτή τη σύνδεση, που διοργανώνεται από το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών από τις 21 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 31 Ιανουαρίου 2021, με ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής προς το κοινό.
O Τζούλιαν Ασάνζ (Julian Assange), Αυστραλός εκδότης και ακτιβιστής του διαδικτύου, αναφερόμενος συχνά ως ιδρυτής των WikiLeaks (2006), αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπεία, υποκλοπή δεδομένων, παραβίαση υπολογιστών και δημοσίευση στρατιωτικών εγγράφων των Η.Π.Α. από το WikiLeaks, κατηγορίες που έχουν επιφέρει τη φυλάκισή του μέχρι την απόφαση της έκδοσής του ή μη στις Η.Π.Α..
Ο Μίλτος Μανέτας, εικαστικός που ασχολείται με τα ψηφιακά δίκτυα και αντιλαμβάνεται το Ίντερνετ όχι ως μέσο, αλλά ως χώρο, έχοντας μάλιστα ορίσει τις ιστοσελίδες ως τα πιο ριζοσπαστικά και σημαντικά αντικείμενα τέχνης που δημιουργούνται σήμερα ("Websites Are The Art Of Our Times", 1999), συνεχίζει τη διαδικτυακή δράση του, παράγοντας έργα όσες και οι μέρες φυλάκισης του Ασάνζ. Μετά την καθημερινή ψηφιακή ανάρτηση έργων και τη δωρεάν διάθεσή τους εκ μέρους του καλλιτέχνη στον πρώτο διαδικτυακό επισκέπτη-θεατή που δηλώνει την επιθυμία απόκτησής τους, το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών αναστρέφει το ρόλο του και προσκαλεί το κοινό να φιλοξενήσει στον ιδιωτικό του χώρο έργα της σειράς «Κατάσταση Ασάνζ-Επείγον», συμμετέχοντας στη διαδικτυακή δράση διανομής και έκθεσης έργων τέχνης. Οι συμμετέχοντες στη δράση μπορούν να δηλώσουν τη μέρα και ώρα της διαδικτυακής επίσκεψης του κοινού και του εικαστικού Μίλτου Μανέτα στον χώρο τους, δημιουργώντας έτσι «ένα σπίτι για τον Ασάνζ» και προωθώντας τον διάλογο γύρω από τη δράση. Τα έργα που θα αναπαραχθούν θα εκτεθούν, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, μαζί με όσα εκτέθηκαν στο Μουσείο Palazzo delle Esposizioni στην Ρώμη το 2019.
Εν αναμονή της δικαστικής απόφασης για την έκδοση ή μη στις Η.Π.Α., το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών «διαχέει αλλά και συμμετέχει στη δωρεάν διακίνηση της πληροφορίας και της τέχνης και αναδεικνύει, εν μέσω διαφορετικών εγκλεισμών του/της καθενός/μίας, τη συμμετοχικότητα στη διακίνηση της πληροφορίας, το πώς αυτή η πληροφορία καθίσταται έργο στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης, καθώς και την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται διαμέσου των συγκοινωνούντων δοχείων ‘δημόσιο-ιδιωτικό, ιδιωτικό-δημόσιο’ και στέλνει ένα διαδικτυακό μήνυμα φιλοξενίας, στην εποχή του παγκόσμιου εγκλεισμού», σημειώνει η επιμελήτρια της δράσης Δωροθέα Κοντελετζίδου.
Στο πλαίσιο της δράσης θα οργανωθεί και διαδικτυακή συζήτηση την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021, στις 18:00. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε πατώντας στο παρακάτω link για να συνδεθείτε στο zoom: https://cutt.ly/GjOwn1O
Βήματα συμμετοχής στη δράση
- Δήλωση ενδιαφέροντος στο info.experimental@momus.gr
- Λήψη του ηλεκτρονικού συνδέσμου με τα έργα του Μίλτου Μανέτα.
- Επιλογή, εκτύπωση έργου σε όποια διάσταση και υλικό επιθυμεί ο/η καθένας/μία και ανάρτηση σε όποιο σημείο του ιδιωτικού χώρου του/της.
- Ενημερώση στο info.experimental@momus.gr με την ημέρα και την ώρα της διαδικτυακής επίσκεψης του κοινού μέσω zoom (ενδεικτικές μέρες & ώρες προς επιλογή: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, 18:00-20:00).
- Αποστολή φωτογραφικού τεκμηρίου, βάσει οδηγιών.
Συντελεστές
Διεύθυνση διαδικτυακής δράσης & συζήτησης: Θούλη Μισιρλόγλου, αν. διευθύντρια MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών
Επιμέλεια διαδικτυακής δράσης: Δωροθέα Κοντελετζίδου, Ιστορικός-Θεωρητικός τέχνης
Παραγωγή διαδικτυακής δράσης: Δόμνα Γούναρη, επιμελήτρια MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών
Παραγωγή διαδικτυακής συζήτησης: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, επιμελήτρια MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών