8η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΝΕΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ / 10 Δεκεμβρίου 2022 – 26 Μαρτίου 2023
Θεματικός προσανατολισμός: Γεωκουλτούρα
Κεντρική έκθεση: Being as Communion
Επιμελήτρια κεντρικής έκθεσης: Μαρία Θάλεια Καρρά
Η Γεωκουλτούρα είναι ο γενικός θεματικός προσανατολισμός που θα διατρέχει όλο το πρόγραμμα της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που ως έννοια συναρτά την καλλιέργεια της γης με την κουλτούρα ως ένα σύνολο πόρων, κειμένων και πρακτικών που διατίθενται στον άνθρωπο για να κατανοήσει τον κόσμο και να δράσει μέσα σε αυτόν.
Όταν προτείνεται η σύζευξη των όρων «γη» και «κουλτούρα» επαναφέρεται στη μνήμη η λατινική προέλευση της λέξης ‘cultura’ από το ρήμα ‘colere’ που σημαίνει «καλλιεργώ» και την αρχική νοηματική σύνδεση της καλλιέργειας της γης με την πνευματική καλλιέργεια, την παιδεία και τον πολιτισμό. Μήπως όμως οι ανάγκες του σημερινού κόσμου μας ωθούν να ξαναβρούμε το χαμένο νήμα της σύνδεσης ανάμεσα στη γη και την κουλτούρα;
Η διαρκής επισφάλεια που βιώνουμε μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε τη νέα κανονικότητα ως μιας διαδοχή αλλεπάλληλων κρίσεων στις οποίες οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε για να επιβιώνουμε. Η κλιματική κρίση σε συνδυασμό τόσο με την οικονομική, όσο και με την προσφυγική, μας οδηγούν να στρέψουμε ξανά το βλέμμα μας στην αρχική σύνδεση με τη γη, τη διαχείριση των φυσικών πόρων και τα οικονομικά συστήματα με τα οποία οργανώνουμε την παραγωγή, τη διακίνηση, την κατανάλωση και την κερδοφορία. Η στροφή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια από τις συμβατικές στις βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας της γης με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας και της οικολογικής ισορροπίας είναι μια ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον και προσφέρει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δεξαμενή αρχών και πρακτικών για το συνολικό επανασχεδιασμό των σχέσεων ανάμεσα στα είδη που συμβιώνουν στον πλανήτη.
Η διοργάνωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 10 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 26 Μαρτίου 2023 σε μουσεία και άλλους χώρους της πόλης, υπό τη Διεύθυνση της Θούλης Μισιρλόγλου.
Η Μαρία Θάλεια Καρρά, επιμελήτρια σύγχρονης τέχνης με βάση την Αθήνα, είναι η επιμελήτρια της κεντρικής έκθεσης της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Being as Communion».
Το επιμελητικό της έργο εστιάζει στη σχέση μεταξύ τέχνης, οικολογίας και κοινοτήτων καθώς και στις πολιτικές του δημόσιου χώρου.
Το 2004 συν-ίδρυσε τον νομαδικό αστικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό τέχνης locus athens, ο οποίος τις τελευταίες δύο δεκαετίες επιμελείται εκθέσεις, συζητήσεις, προβολές και εκπαιδευτικά προγράμματα με έμφαση στην παραγωγή νέων καλλιτεχνικών έργων για το δημόσιο χώρο της Αθήνας. Το 2018 συν-επιμελήθηκε τις Γεωμετρίες, μια έκθεση μεγάλης κλίμακας με παράλληλο δημόσιο πρόγραμμα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2019 συν-ίδρυσε τον project space TAVROS στην ομώνυμη γειτονιά της Αθήνας με στόχο να δημιουργηθεί ένα νέο ίδρυμα τεχνών που θα προωθεί τους δημιουργικούς συσχετισμούς και θα λειτουργεί ως εστία για διάφορες μικρο-κοινότητες, ερευνώντας πάντα καίρια πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Έχει ασχοληθεί παράλληλα ως παραγωγός ταινιών, λ.χ. το Tripoli Cancelled του Νaeem Mohaiemen (βραχεία λίστα για το Βραβείο Turner 2018) και το Araf της Didem Pekün (Ανθρωπιστικό Βραβείο του Φεστιβάλ Σαράγεβο 2019) καθώς και το Disturbed Earth (2021) της ίδιας καλλιτέχνιδας. To 2021 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Η λίστα καλλιτεχνών και το πρόγραμμα της διοργάνωσης θα ανακοινωθούν.
Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), διοργανώνεται από το MOMus και υλοποιείται από το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.