Δικάναλη κινηματογραφική προβολή
«Λαρίσα Σανσούρ - Σόρεν Λιντ, In Vitro, 2019»
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO, Θεσσαλονίκη)
14 Μαΐου - 26 Σεπτεμβρίου 2021
Ένα κύμα, από πυκνή μαύρη μάζα κατακλύζει τους έρημους δρόμους στη Βηθλεέμ. Ο ήχος είναι εκκωφαντικός και καλύπτει τα πάντα. Μια τεράστια οικολογική καταστροφή δημιουργεί ένα δυστοπικό αστικό τοπίο, όπου το γκρι χρώμα και το αχνό φως επικρατούν. Μια άρρωστη, κατάκοιτη μητέρα συνομιλεί με την κόρη της. Η ένταση είναι μεγάλη, με όση δύναμη φέρει η καθεμία. Ποια η χρησιμότητα του παρελθόντος, για ποιους λόγους να ανατρέχουμε στη μνήμη, πώς αυτό θα μας βοηθήσει να πάμε μπροστά; Το βάρος των γενεών και της μνήμης αποτυπώνονται με τον πιο δυνατό τρόπο στη δικάναλη κινηματογραφική προβολή της Λαρίσα Σανσούρ (Larissa Sansour) και του Σόρεν Λιντ (Søren Lind) στο έργο τους «In Vitro» το οποίο παρουσιάζεται από τις 14 Μαΐου έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021 στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.
Η Παλαιστίνια Λαρίσα Σανσούρ εκπροσώπησε τη Δανία στην 58η Μπιενάλε της Βενετίας το 2019 με το συγκεκριμένο έργο, λειτουργώντας σχεδόν προφητικά, τόσο σε σχέση με την πανδημία που ακολούθησε, όσο και την αναταραχή που έζησε η Βηθλεέμ πρόσφατα, περιοχή όπου έγιναν τα γυρίσματα του In Vitro.
H Συραγώ Τσιάρα, επιμελήτρια της έκθεσης και αν. διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σημειώνει στο κείμενό της πως «(...) Η μνήμη και η λήθη αποτελούν συμπληρωματικές διεργασίες στη συγκρότηση των ταυτοτήτων. Είμαστε ό,τι θυμόμαστε ή συγκρατούμε από τις αφηγήσεις των προηγούμενων γενιών ως ανεκτίμητο κειμήλιο, αλλά και ό,τι επιθυμούμε διακαώς να ξεχάσουμε και ν’ αφήσουμε πίσω μας για να προχωρήσουμε στο μέλλον απαλλαγμένοι από τις πληγές και τα τραύματα των προγόνων μας. Στη δικάναλη προβολή «In Vitro» η μνήμη είναι ένα ασήκωτο φορτίο που μια νέα γυναίκα, η Alia, προσπαθεί ν’ αποτινάξει αντιδρώντας στην επιβεβλημένη από τη μητέρα της νοσταλγία για τον γενέθλιο τόπο, έναν τόπο που καταστράφηκε ανεπανόρθωτα και για την ίδια δεν έχει κανένα νόημα, αφού δεν τον έζησε ποτέ, αλλά η μνήμη του εμφυτεύτηκε με τεχνητό τρόπο στο σώμα της. Όμως για τη μητέρα (Dunia) που διαβιεί υποχρεωτικά στο υπόγειο καταφύγιο χωρίς να έχει καμία επαφή με τον έξω κόσμο, η ανάμνηση του παρελθόντος συνιστά τη μόνη δυνατή πρόσδεση με τη ζωή. Στο ψυχρό και απόκοσμο περιβάλλον του υπόγειου καταφύγιου διεξάγεται μια διαγενεακή σύγκρουση στην οποία παρεμβάλλονται αρχειακά ντοκουμέντα και αυτοβιογραφικές αναφορές στην ταραγμένη ιστορία της Παλαιστίνης από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι το 1967.»
Ξεναγήσεις
Τις Κυριακές 6,13,20 και 27 Ιουνίου στις 12:00, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από τους επιμελητές του Μουσείου, στις τρεις περιοδικές εκθέσεις που MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, «Larissa Sansour- Søren Lind, In Vitro», «Μαρία Ζερβός, The Camp», «When the Present is History – Όταν το παρόν είναι ιστορία». Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις προϋποθέτει δήλωση συμμετοχής και επικοινωνία στο τηλέφωνο 2310 240002 και το reception.contemporary@momus.gr, με στόχο να τηρηθεί ο αριθμός max 8-10 ατόμων. Στον χώρο τηρούνται όλες οι συνθήκες ασφάλειας της δημόσιας υγείας. H χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.
Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Το έργο «In Vitro» δημιουργήθηκε για την έκθεση Heirloom της Larissa Sansour και παρουσιάστηκε στο Περίπτερο της Δανίας στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2019.
Επιμελητής: Nat Muller
Επίτροπος: Danish Arts Foundation: Lisette Vind Ebbesen (chair), Peter Land, Charlotte Fogh, Jane Jin Kaisen and Søren Assenholt.
Υποστηρικτές:
Beckett-Fonden, The Obel Family Foundation, Knud Højgaards Fond, Otto Mønsteds Fond, 15. Juni Fonden, Arab Fund for Arts and Culture,
Barjeel Art Foundation, Art Jameel