ΕΗΠΚ 2022: Εργαστήριο Φωτοχαρακτικής στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

By admin, 5 September, 2022
Education type
Image
ΕΗΠΚ 2022: Εργαστήριο Φωτοχαρακτικής στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Start Date
End Date
Body

Μονοήμερο εργαστήριο φωτοχαρακτικής

Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 / ώρες 10:00-16:00

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

(Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

 

Με ένα μονοήμερο εργαστήριο φωτοχαρακτικής συμμετέχει το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα δράσεων με αφορμή τις φετινές Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, 10:00-16:00 στον χώρο του μουσείου (απαιτούνται δηλώσεις συμμετοχής).

Στο εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα εφαρμόσουν την τεχνική της μεταφοράς της φωτογραφικής εικόνας σε μεταλλική πλάκα και στη συνέχεια θα εκτυπώσουν τις εικόνες τους με μελάνια και πρέσα χαρακτικής σε χαρτί. Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν ειδικές μεταλλικές πλάκες με επίστρωση φωτοευαίσθητης εμουλσιόν, φιλμ και λάμπα με UV φωτισμό. Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τεχνική, τα υλικά και την ιστορία της φωτοχαρακτικής και να αντιληφθούν τη διαδικασία της χειροκίνητης εκτύπωσης της φωτογραφίας ως χαρακτικό.

Το εργαστήριο υλοποιείται με την υποστήριξη του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της λειτουργίας της ομάδας Φωτοχαρακτικής.

 

Δηλώσεις συμμετοχής

  • Το μονοήμερο εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες, χωρίς προηγούμενη εμπειρία στις τεχνικές της φωτοχαρακτικής.
  • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή μέχρι και την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
  • Πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 566716 & στο email: reception.photography@momus.gr .
  • Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής

 

Βιογραφικά συντελεστών

Η Στεφανία Πατρικίου ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Αφού αποφοίτησε από το τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, σπούδασε για έναν χρόνο στο Πανεπιστήμιο Universitaet der Kunste του Βερολίνου και αποφοίτησε το 2020 από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, από το Β΄ Εργαστήριο Χαρακτικής με επιβλέποντες καθηγητές τον Μ. Γιανναδάκη και τον Ι. Μπελιμπασάκη. Επίσης, παρακολουθεί το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα, καλλιτεχνικές δράσεις και πρακτικές» του Α.Π.Θ και είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών και της κολεκτίβας αρτίστικα «κούκος». Συμμετέχει σε εκθέσεις και καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από το 2015.

https://stefaniapatrikiou.wixsite.com/portfolio

 

Ο Θανάσης Ράπτης ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Nομικά στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Τα τελευταία 30 χρόνια έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό με φωτογραφίες, εγκαταστάσεις ή βίντεο. Έχει επιμεληθεί θεματικές εκθέσεις και έχει οργανώσει φωτογραφικές δράσεις στο δρόμο και στη φύση με οικολογικό, πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Διηγήματα, φωτογραφίες και μεταφράσεις του από τα Ισπανικά έχουν δημοσιευτεί σε καταλόγους, λογοτεχνικά περιοδικά και βιβλία. Έχει συνεργαστεί κατά καιρούς με εβδομαδιαία και μηνιαία περιοδικά της Θεσσαλονίκης, γράφοντας κείμενα για την σύγχρονη τέχνη. Είναι μέλος του Φωτογραφικού Kέντρου Θεσσαλονίκης και συμμετέχει στην κολεκτίβα αρτίστικα «κούκος».

https://raptisth.wixsite.com/raptisth

 

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης είναι μια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρία που δραστηριοποιείται τα τελευταία 30 περίπου χρόνια στην Ελλάδα και τον κόσμο, είναι ιδρυτικό μέλος, στο Photofestival Union και στη Διεθνή Ένωση Φωτογραφικών Κέντρων. Στην Ελλάδα η εταιρία έγινε γνωστή λόγω των μακροχρόνιων αγώνων της υπέρ της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και φυσικά μέσα από τις εκατοντάδες εκθέσεις και άλλες παρεμβάσεις (δράσεις στο δρόμο, μαθήματα, ξεναγήσεις σχολείων, παρεμβάσεις με άρθρα στον τύπο κ.α.) στοχευμένων σχέσεων και ανταλλαγών με φωτογράφους μεμονωμένα, αλλά και σχεδόν με όλα τα σημαντικά ιδρύματα και διοργανώσεις (μουσεία, πανεπιστήμια, γκαλερί, φωτογραφικά κέντρα, φωτογραφικά φεστιβάλ) που προβάλλουν τη φωτογραφία στα Βαλκάνια, μέσα από τη διοργάνωση δράσεων οι οποίες είναι γνωστές με την ονομασία «Aspects of Balkan Photography». Το ΦΚΘ στη νέα του μορφή υφίσταται για να εδραιώσει ένα διεθνές forum ανταλλαγών και αναζητήσεων μέσω της εικόνας και της φωτογραφικής φόρμας μέσα από την καλλιτεχνική εκπαίδευση κοινού και φωτογράφων.

www.fkth.grwww.facebook.com/fkthgr2013