ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ: Συλλογική performance Silence, and silence | Andrigo & Aliprandi

By admin, 24 October, 2019

Με αφορμή το Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, επιχειρούμε ένα ανοιχτό κάλεσμα προς καλλιτέχνες με σκοπό να συμμετέχουν στη νέα συλλογική περφόρμανς  που πρόκειται να παρουσιαστεί στο πλαίσιο της διοργάνωσης. Η συλλογική περφόρμανς Silence, and silence των Marianna Αndrigo και Aldo Aliprandi επιχειρεί μέσα από επιτελεστικές πρακτικές να διερευνήσει τις αντινομίες και τις διχοτομήσεις μεταξύ: απόφασης-δράσης, ενστίκτου-αντίδρασης. Με εργαλείο και όχημα το υλικό μας σώμα θα αποπειραθούμε να εξερευνήσουμε και να αποσαφηνίσουμε τη σχέση του σώματος με τον εαυτό του και με τους άλλους, καθώς και την εσωτερική ισορροπία και συνοχή που διέπει την αρχή, την εξέλιξη και την ολοκλήρωση μιας επιτελεστικής δράσης. Μέσα από πρακτικές εστιασμένες στο σώμα και την κίνηση θα συν-δημιουργήσουμε ένα χώρο-χρονικό χάρτη εντός του οποίου οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες καλούνται να εμβαθύνουν και να στοχαστούν πάνω στην έννοια της υπευθυνότητας. Το project αυτό θεμελιώνεται πάνω στις ιδέες της επίγνωσης και του ενστίκτου που απαιτούνται από τον performer, και οι οποίες λειτουργούν ως θεμελιώδη εργαλεία για την υλοποίηση παραγωγικών και δημιουργικών δράσεων-ανταποκρίσεων σε επιτελεστικά γεγονότα.

  • Αναζητούμε καλλιτέχνες για την υλοποίηση της δράσης. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες δεξιότητες από τους συμμετέχοντες, παρά μόνο η ύπαρξη ενός δραστήριου, κριτικού και ανήσυχου πνεύματος.
  • Απαιτείται πλήρης διαθεσιμότητα κατά την περίοδο: 21 - 24 Οκτωβρίου
  • Περίοδος προετοιμασίας: 21 – 24 Οκτωβρίου, καθημερινά από τις 10:00 έως τις 18:00

Κατά το διάστημα προετοιμασίας, οι καλλιτέχνες που θα επιλεγούν θα δουλέψουν συστηματικά πάνω σε πρακτικές και ασκήσεις εστιασμένες στο σώμα, την κίνηση, τον ήχο και την αμφίδρομη σχέση που δημιουργείται ανάμεσά τους. Παράλληλα, θα εμβαθύνουν στη διαδικασία δημιουργικού μετασχηματισμού της σύλληψης/ιδέας σε πραγματοποίηση και υλοποίηση της δράσης. Στο εργαστήριο αυτό θα δουλέψουμε τόσο πάνω σε ατομικές όσο και συλλογικές δράσεις, με τη βοήθεια εξειδικευμένων τεχνικών που θα μας οδηγήσουν σε συνειδητές και υπεύθυνες επιτελεστικές πρακτικές. Το κομμάτι των πρακτικών του εργαστηρίου περιλαμβάνει παραγωγικές συζητήσεις, διάλογο καθώς και ενεργή παρακολούθηση και παρατήρηση του τρόπου δουλειάς, της μεθόδου και των ιδεών των υπολοίπων μελών της ομάδας.

Η πρακτική που ακολουθείται κατά τις μέρες διεξαγωγής του σεμιναρίου περιλαμβάνει:

Παραγωγικό διάλογο, συζητήσεις.

Εξερεύνηση της σχέσης του σώματος-οργάνου με τον εαυτό του και τους άλλους.

Συγκεκριμένες πρακτικές ασκήσεις εστιασμένες στη συνειδητή και υπεύθυνη δράση.

Δημιουργία τόσο ατομικών όσο και συλλογικών δράσεων (αντι-δράσεων).

Ενεργή παρακολούθηση, συμμετοχή και παρατήρηση του τρόπου δουλειάς, της μεθόδου και των ιδεών των υπολοίπων μελών της ομάδας.

  • Τελική παρουσίαση: Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019, 21:00
  • Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στα Αγγλικά
  • Η διαμονή και τα έξοδα κατά το διάστημα διεξαγωγής του εργαστηρίου καλύπτονται από τους συμμετέχοντες
  • Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στο eirini@greekstatemuseum.com

Συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής στον παρακάτω σύνδεσμο μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 2019 : https://docs.google.com/forms/d/1a_PZMMJRb6qPsjX3oddLCtvLwUQaPMj81LwTVK7aSvo/edit 

 

Οι καλλιτέχνες

Η Marianna Andrigo (χορεύτρια-performer) και ο Aldo Aliprandi (multimedia artist και sound performer) συνεργάζονται από το 2009. Στο έργο και την καλλιτεχνική τους έρευνα συνδυάζουν και αναμιγνύουν ποικίλες επιτελεστικές και εκφραστικές γλώσσες, εμβαθύνοντας κυρίως στη σχέση ανάμεσα στην κίνηση του σώματος και την κίνηση του ήχου. Το καλλιτεχνικό τους έργο θεμελιώνεται γύρω από τις έννοιες και τις ποιότητες που σχετίζονται με την αντοχή, την ένταση, την ακρίβεια και το μετασχηματισμό.

Οι ζωντανές τους performance είναι κυρίως site-specific δρώμενα, που πραγματοποιούνται σε χώρους και τοποθεσίες με έντονο το στοιχείο της καθετότητας των κατακόρυφων αξόνων και της έντονης αίσθησης του ιλιγγιώδους που απορρέει από αυτούς. Οι αναφορές και οι επιρροές τους κινούνται μεταξύ φιλοσοφίας, θεάτρου, πειραματικού ήχου και κίνησης, προσδίδοντας μια πολύ ιδιαίτερη αισθητική στο έργο τους, το οποίο φλερτάρει τόσο με το στοιχείο της σιωπής και την εμμονή στη λεπτομέρεια και την ακρίβεια,  όσο και με μια μορφή εντροπίας, η οποία επιτρέπει στη δυναμική του συναισθήματος να επέλθει και να επιδράσει ριζικά στη δημιουργική διαδικασία. Η δουλειά τους πραγματεύεται διαρκώς τη μετατόπιση από τα οικεία και γνώριμα πλαίσια προς τις περιοχές εκείνες που παραμένουν ακόμα ανοίκειες και ανεξερεύνητες. Ο performer καλείται να εισέλθει σε αυτούς τους δεύτερους, ‘αοράτους’ και άγνωστους ακόμα χώρους, και να παραμείνει σε εγρήγορση αναμένοντας, εντοπίζοντας και προκαλώντας τη στιγμή της καλλιτεχνικής δράσης. Οι Andrigo και Aliprandi είναι ιδρυτές του vertical waves project, μιας πλατφόρμας χορού με έμφαση σε vertical πρακτικές και εκτελέσεις, και παρουσιάζουν τις performance τους ανά τον κόσμο.

mariannandrigo.it | aldoaliprandi.it | liveartscultures.org | verticalwavesproject.com

News Image
Collective performance Silence, and silence | Andrigo & Aliprandi